Tiplijn: 06-19541384

Jaaroverzicht 2014: een jaar hulpverlening in Zuid-Holland Zuid in beeld

0

Hieronder vindt u een overzicht van het heftigste en meest spraakmakende 112-nieuws uit 2014. Er is dit jaar weer van alles gebeurd in Zuid-Holland Zuid. Hét nieuws dat u niet mocht missen of haast niet ontgaan kan zijn hebben we hieronder nog eens voor u op een rijtje gezet.

Incidenten met dodelijke afloop
Eerst een kort overzicht van de items over tragische incidenten waarbij een slachtoffer omkwam. Wij hebben ervoor gekozen om in dit jaaroverzicht niet specifiek op elk dodelijk ongeval in te gaan, aangezien dit bericht dan (helaas) erg lang zou worden. De rode letters zijn aanklikbaar en gelinkt aan het betreffende bericht.

Jongen (19) uit Alblasserdam overleden bij ongeval ~ (29 maart – Groot-Ammers)
Fietsster (74) overlijdt na verkeersongeval ~ (1 april – Dordrecht)
Dode na brand bij ongeval in Heinenoordtunnel ~ (21 mei – Heinenoord)
Motorrijder (41) komt om het leven na eenzijdig ongeval op de A16 ~ (4 juni – Dordrecht)
Vrouw overlijdt na ongeval ~ (5 juli – Gorinchem)
Motorrijder overlijdt na eenzijdig ongeval ~ (7 juli – Dordrecht)
Meisje (16) verdrinkt in de Lek ~ (18 juli – Streefkerk)
9-jarig jongetje verdronken in recreatieplas Lammetjeswiel ~ (23 juli – Alblasserdam)
Vrouw uit Hendrik-Ido-Ambacht overlijdt na ongeval ~ (23 juli – Aalst)
Jongetje (3) uit Heerjansdam overleden na ernstig ongeval ~ (23 juli – Staphorst)
Fietsster (81) overleden na aanrijding in Papendrecht ~ (11 augustus – Papendrecht)
33-jarige man komt om bij verkeersongeval ~ (16 augustus – Dordrecht)
Fietsster (66) overleden na ongeval met vouwfiets ~ (27 augustus – Streefkerk)
Papendrechter (54) overlijdt na bedrijfsongeval ~ (2 september – Moerdijk)
Motorrijder (67) uit Brandwijk overleden na ongeval op A58 ~ (12 september – Baars)
Brandweerman Papendrecht overlijdt tijdens dienst ~ (25 september – Rotterdam)
73-jarige man uit Meerkerk overlijdt bij ernstig ongeval Bazeldijk ~ (13 oktober – Meerkerk)
Politieagent Robert-Jan (42) uit Leerdam overleden na ongeval teamuitje ~ (20 november – Hank)
Vrachtwagen met zand kantelt op A27; chauffeur overleden ~ (15 december – Hoogblokland)
Poolse matroos slaat overboord en verdrinkt ~ (21 december – Groot-Ammers)


Twee woningen op recreatiepark gaan in vlammen op(25 maart – Meerkerk)

Op recreatiepark Parc Merwede aan de Scheepjesbrug in Meerkerk ontstond dinsdagmiddag 25 maart een forse woningbrand. Al snel sloegen de vlammen uit het dak, waarna de brand oversloeg op een naastgelegen woning. Beide woningen werden door de brand verwoest. Vrijwilligers van de brandweerposten Meerkerk, Arkel, Leerdam en Hoornaar bestreden de brand.


Branden in sloopwoningen houden brandweer bezig
~ (april / mei – Nieuw-Lekkerland)

De Nieuw-Lekkerlandse brandweer is dit jaar drie keer uitgerukt voor brand in een sloopwoning aan de dijk in het Lekdorp. Vanwege geplande dijkverstevigingen stonden diverse woningen aan de Lekdijk leeg. Op donderdag 10 april bluste de brandweer de eerste ‘middelbrand’ in een sloopwoning. Precies een week later werd opnieuw rook ontdekt in dezelfde woning, waarop de brandweer opnieuw werd ingezet. Een mobiele brandwacht werd ingezet maar deze kon niet voorkomen dat op 11 mei opnieuw brand werd gesticht. Deze leegstaande woning brandde tot de grond toe af.


Grote inzet voor zwavelzuurlekkage in zwembad
 ~ (16 april – Numansdorp)

De brandweer rukte woensdagmiddag 16 april rond 17.30 uur groots uit naar zwembad De Waterstee in Numansdorp voor een zwavelzuurlekkage. Al snel schaalden de hulpdiensten op naar ‘Middel Ongeval Gevaarlijke Stoffen, GRIP 1’. Bij de het vullen van de tank van het zwembad werd er teveel zwavelzuur gelost waardoor de tank overliep. Door een scheur in de opvangbak druppelde het zwavelzuur ook in de kruipruimte, zo’n 700 liter zwavelzuur kwam naast en onder de opvangbak terecht. Diverse woningen in een straal van 200 meter werden ontruimd evenals een sportveld, het incident bleek uiteindelijk geen gevolgen te hebben voor de omgeving. Niemand raakte gewond. 


Zeer grote brand verwoest bedrijfsverzamelgebouw ~ (17 april – Zwijndrecht)

In de nacht van woensdag op donderdag 17 april brandde een bedrijfsverzamelgebouw aan de H.A. Lorentzstraat in Zwijndrecht volledig uit. In het pand waren diversen bedrijven ondergebracht, waaronder sportschool Fit For Free en bouwbedrijf KBR. Binnen korte tijd stond het gebouw volledig in brand. De brandweer kwam met groot materieel ter plaatse en schaalde op naar ‘zeer grote brand, GRIP 1’. De brandweer gaf om 4.15 uur het sein brandmeester en was nog de hele donderdag bezig met nablussen. Ook in de weken na de brand kwam de brandweer nog diversen keren ter plaatse om na te blussen. Bij de brand raakte niemand gewond.


Vuilnisauto klapt open; afval belandt op straat
(17  april – Oud-Alblas)

Een vrachtwagen die op weg was naar de vuilverbranding in Dordrecht klapte 17 april open. Al rijdend op de Veerweg in Oud-Alblas was de vuilniswagen bezig met het ‘afpersen’ van het vuil. Door de druk op de container sprong een onderdeel van de vergrendeling los en belandde zo’n drie ton huisvuil op de weg. Hoe het kan dat het onderdeel los sprong is onbekend, de vrachtwagen was nog geen twee weken in dienst.

IMG_9203 (Medium)
Uitslaande brand in leegstaand café(1 mei – Dordrecht)

Een leegstaand café op de Merwedestraat in Dordrecht werd op 1 mei verwoest door een uitslaande brand. De brandweer schaalde op naar middelbrand, binnen een halfuur was de brand onder controle. Wel waren de brandweermannen nog enige tijd bezig met nablussen. De brand is naar alle waarschijnlijkheid aangestoken.


Zeer grote brand legt gedeelte winkelcentrum in as
(4 mei – Zwijndrecht)

In de nacht van zaterdag op zondag 4 mei werden diversen winkels waaronder de Trekpleister in Winkelcentrum Noord te Zwijndrecht verwoest door een grote brand. Ook diversen flatwoningen boven de winkels werden onbewoonbaar doordat ze rook- en waterschade opliepen. De brand is naar alle waarschijnlijkheid ontstaan doordat een container, die aan de achterzijde tegen één van de winkels aan stond, in brand werd gestoken. De politie liet twee maanden na de brand weten op zoek te zijn naar naar drie jongens die mogelijk betrokken zouden zijn bij de brand. Inmiddels zijn alle winkels weer opgebouwd en zijn de flatwoningen weer bewoonbaar.


Man steekt broedende zwaan dood
 ~ (9 mei – Zwijndrecht)

Een man stak vrijdagavond 9 mei een broedende zwaan neer in Zwijndrecht. De zwaan zat te broeden op haar nest aan de Karel Doormanlaan toen ze opeens uit het niets werd aangevallen door de man. De zwaan brak haar rug en een vleugel en moest worden geëuthanaseerd. De verdachte moest in september voor de rechter verschijnen. De rechter besloot dat de man zich een jaar lang moet laten behandelen in een psychiatrisch ziekenhuis.

Man steekt broedende zwaan dood in Zwijndrecht

Brand in flatwoning; vrouw verdacht van brandstichting ~ (12 mei – Zwijndrecht)

Maandagavond 12 mei brak er brand uit in de Kapitein Dekkerflat in Zwijndrecht. In eerste instantie rukte de brandweer zonder spoed uit voor een piepende rookmelder maar al snel bleek er daadwerkelijk brand te zijn. Hierop schaalde de brandweer op naar middelbrand en omdat de flat mogelijk ontruimd moest worden werd het scenario ‘GRIP 1’ door de meldkamer in werking gesteld. De brand was echter snel onder controle, volledige ontruiming bleek niet nodig. Ook kwamen diverse ambulances ter plaatse om meerdere personen die rook hadden ingeademd te behandelen, deze personen hadden ook andere medische klachten. Uit onderzoek van de politie bleek dat er sprake was van brandstichting, hierop werd op 26 mei een vrouw aangehouden op verdenking van brandstichting. De vrouw is een bekende van de bewoner van de woning waar de brand was.


Dodelijk ongeluk in Heinenoordtunnel door klapband
~ (21 mei – Heinenoord)

Een 62-jarige vrachtwagenchauffeur uit Amsterdam kwam 21 mei om het leven nadat zijn vrachtwagen een klapband kreeg, kantelde en in brand vloog zo bleek later uit onderzoek. Een 51-jarige vrouw en een 57-jarige man uit Sommelsdijk raakten gewond nadat ze ook betrokken raakten bij het ongeval en hun auto over de kop sloeg, zij konden echter wel op tijd uit hun brandende auto ontsnappen. De hulpdiensten schaalden voor dit incident op naar het scenario ‘GRIP 2’. De tunnel is een aantal dagen dicht geweest voor onderzoek en reparatie.


Uitslaande brand verwoest bakkerij; brandweerman zwaargewond 
~ (26 mei – Heerjansdam)

De bakkerij en winkel van brood- en banketbakkerij Van Dijk in Heerjansdam gingen 26 mei dit jaar in vlammen op. De bakker ontdekte rond 11.00 uur brand in zijn bakkerij waarop hij de brandweer waarschuwde. Toen de brandweer ter plaatse kwam bleek de brand zich heel snel uit te breiden, zowel de winkel als de bakkerij stonden binnen korte tijd in brand. Naastgelegen panden bleven gespaard, de bakker raakte niet gewond. Een brandweerman die op de fiets onderweg was naar de brandweerkazerne van Hendrik-Ido-Ambacht om te gaan assisteren bij de brand, raakte zwaargewond toen hij werd aangereden door een 17-jarige scooterrijder. Inmiddels gaat het weer redelijk met hem.


Woningen zwaar beschadigd door uitslaande brand
 ~ (10 juni – Zwijndrecht)

Vier woningen aan de Lindtsestraat in Zwijndrecht raakten op 10 juni beschadigd door een brand. De brand, die rond 16.30 uur ontstond, was binnen korte tijd uitslaand. Ondanks de inzet van de brandweer kon niet worden voorkomen dat drie woningen door de brand werden verwoest. De vierde woning in het rijtje liep veel rook- en waterschade op.


Grote uitslaande brand in woningen Voorstraat
~ (15 juni – Dordrecht)

Een grote uitslaande brand legde zondagmiddag 15 juni een pand aan de Voorstraat in as. De brand werd rond 17.20 uur door diverse mensen gemeld. De brandweer schaalde al snel op naar zeer grote brand. Twee aanliggende huizen raakten ook beschadigd door de brand. De woningen stonden op de kruising Riedijk / Voorstraat.


Automobiliste wijkt uit voor vogel en komt onder vrachtwagen terecht
~ (21 juni – Sliedrecht)

Een 34-jarige vrouw uit Hardinxveld kwam 21 juni met haar auto onder een vrachtwagen nadat ze uitweek voor een vogel. Gezien de ernst van de situatie werden ambulances, politie-eenheden, een traumahelikopter en de brandweer gealarmeerd. Het lukte de vrouw niet om zelf uit de auto te komen. De brandweer wist haar al snel te bevrijden en na onderzoek door het medisch personeel bleek de Hardinxveldse nauwelijks gewond. Ze is wel ter controle naar het ziekenhuis gebracht.


Politieauto vliegt uit de bocht; agenten lichtgewond
~ (28 juni – Sliedrecht)

Twee politieagenten, een man en een vrouw, raakten zaterdag 28 juni gewond nadat zij met hun politievoertuig uit de bocht vlogen bij de Baanhoek. De agenten waren met zwaailicht en sirene onderweg naar een melding toen ze weggleden in de bocht waar de Matena overgaat in de Baanhoek. De agenten reden eerst een hek uit de grond, reden vervolgens een lantaarnpaal omver en strandden uiteindelijk onderaan het dijkje tegen een boom. Beiden agenten moesten met een ambulance naar het ziekenhuis maar hielden niets aan het ongeval over.


Grote uitslaande brand verwoest woning
~ (12 juli – Gorinchem)

Een grote brand verwoestte zaterdagmiddag 12 juli een woning aan de Prinses Irenestraat in Gorinchem. De brand werd rond 17.30 uur ontdekt, de bewoners waren op dat moment niet thuis. De twee naastgelegen woningen raakten zwaar beschadigd.


Zoektocht naar vermist 16-jarig meisje in de Lek
~ (18 juli – Streefkerk)

In de Lek tussen Streefkerk en Bergambacht raakten 18 juli twee zussen van 16 en 21 jaar in de problemen door de sterke stroming. De 21-jarige vrouw kon al snel gered worden door de bemanning van een veerboot, het 16-jarige meisje werd ondanks dat de hulpdiensten met man en macht zochten ruim twee uur zochten, niet aangetroffen. Omdat er na twee uur geen hoop meer was dat het meisje nog levend gevonden zou worden werd de zoekactie gestaakt. Dezelfde avond en de volgende dag werd er opnieuw zonder resultaat gezocht, ditmaal ook door middel van sonarapparatuur en een politiehelikopter. Het stoffelijk overschot van het meisje werd uiteindelijk zondagmiddag 20 juli aangetroffen op bijna dezelfde plek als waar ze verdwenen was.


Jongen (9) verdrinkt in het Lammetjeswiel
~ (23 juli – Alblasserdam)

Hulpdiensten rukten woensdagmiddag 23 juli met groot materieel uit voor een vermiste jongen. Even na 13.30 uur kwam er een melding binnen dat het jongetje, die in het water aan het spelen was, mogelijk onder water verdwenen zou zijn. Na een zoektocht van ruim een uur werd de 9-jarige jongen levenloos aangetroffen in de recreatieplas.


Brand in bedrijfspand aan de Kelvinring
~ (25 augustus – Alblasserdam)

Een bedrijfspand liep zondagavond 25 augustus forse schade op door een brand. De brandweer schaalde al snel op naar ‘grote brand’. De brand die rond 20.30 uur werd ontdekt door een passant was de brandweer even voor 22.00 uur meester. Stichting Salvage werd ingeschakeld om de schade af te handelen. Hoe de brand ontstond is onbekend.


Twee stoffelijke overschotten gevonden binnen 24 uur
~ (4/5 september – Sliedrecht / Gorinchem)

In een sloot aan het Middenveer in Sliedrecht trof de politie donderdagmorgen 4 september het lichaam van een man aan, het stoffelijke overschot werd door de brandweer uit het water gehaald. Er was geen sprake van een misdrijf. In de hier opvolgende nacht werd er opnieuw een lichaam aangetroffen, ditmaal in het Kanaal van Steenenhoek in Gorinchem. Brandweerduikers troffen de 65-jarige man aan toen zij aan het zoeken waren naar hem, de man was ‘s avonds als vermist opgegeven. De politie gaat uit van een noodlottig ongeval als doodsoorzaak.


Man krijgt bijtend schoonmaakmiddel Glastex over zich heen
~ (4 september – Zwijndrecht)

Een man kreeg donderdagmiddag 4 september tijdens werkzaamheden in Rotterdam een bijtende vloeistof over zich heen en liep hierbij onder andere brandwonden op. De man reed hierop naar zijn huis aan de Heyenlande in Zwijndrecht om te douchen. De irritatie van de stof op het lichaam van de man werd echter niet minder waarop hij besloot naar het Maasstad Ziekenhuis te gaan voor behandeling. Een afdelingsarts in het ziekenhuis werd echter al snel onwel toen hij in contact kwam met de man, waarop men opschaalde naar ‘GRIP 1’. Omdat niet bekend was welke stof de man over zich heen had gekregen werd zijn woning grondig onderzocht. Al snel bleek het echter om het niet giftige of besmettelijke schoonmaakmiddel Glastex te gaan.


Koninklijk Huis viert Koningsdag 2015 in Dordrecht
~ (11 oktober – Dordrecht)

Koning Willem-Alexander hielt zaterdagmorgen 11 oktober in de Grote Kerk van Dordrecht een toespraak bij het jaarlijks congres van de Koninklijke Bond van Oranje Verenigingen (KBOV). Tijdens zijn toespraak maakte de Koning bekend dat de eerstvolgende Koningsdag op 27 april 2015 in Dordrecht zal worden gehouden. De koning heeft voor Dordrecht gekozen omdat er in 1572 in deze stad de eerste aanzet werd gegeven voor de Republiek der Zeven Verenigde Nederlanden.


Man met openstaande boetes van half miljoen wandelt politiebureau binnen
~ (30 oktober – Papendrecht)

Een 56-jarige man uit Oosterhout werd donderdagmiddag 30 oktober aangehouden omdat hij nog ruim een half miljoen euro aan boetes had openstaan. De man kwam halverwege de middag het politiebureau aan de Poldermolen in Papendrecht binnenlopen. Toen hij zijn identiteitsgegevens doorgaf werd duidelijk dat de Oosterhouter wegens een faillissement nog 505.166,08 euro aan boetes moet betalen. De vijftiger is ingesloten in het politiebureau in Dordrecht en zal een jaar gevangenisstraf moeten uitzitten. Daarna zal hij alsnog de boete van vijf ton moeten betalen. 


Dertig medewerkers Drechtwerk onwel bij inpakken bloembollen ~ (10 november – Dordrecht)

Meerdere ambulances, de brandweer, politie-eenheden en een traumahelikopter rukten maandagmiddag 10 november om 12.20 uur massaal uit naar Drechtwerk in Dordrecht nadat 30 mensen op de sociale werkplaats onwel werden. De medewerkers waren bezig met het inpakken van hyacintenbollen toen ze last kregen van tranende ogen, jeuk en ademhalingsproblemen. Na onderzoek bleek er spraken van een allergische reactie en niet van vrijgekomen koolmonoxide waar de hulpdiensten in eerste instantie rekening mee hielden. Alle medewerkers konden ter plaatse worden behandeld, er hoefde niemand naar het ziekenhuis.


Vrachtwagenchauffeur vraagt weg aan agenten en krijgt boete van 17.000 euro
~ (17 november – Hendrik-Ido-Ambacht)

Een 50-jarige vrachtwagenchauffeur uit Turkije die op 17 november de weg kwijt was en twee agenten de weg vroeg kreeg als antwoord 17.000 euro boete. De chauffeur reed rond 02.45 uur op de A16 ter hoogte van Hendrik-Ido-Ambacht toen hij op een parkeerplaats stopte en twee agenten aansprak. De agenten maakten van de gelegenheid gebruik de chauffeur en zijn voertuig te controleren. De vrachtwagen van de man bleek te zijn voorzien van een extra, illegale tachograaf en van apparatuur die de originele tachograaf omzeilt. Alles bij elkaar opgeteld leverde dit een totaalbedrag aan boetes van 16.900 euro op, het merendeel voor het Turkse bedrijf dat eigenaar van de vrachtwagen is. Een tachograaf registreert de rij- en rusttijden van de vrachtwagen.


Hulpdiensten zoeken massaal naar mogelijk gezonken bootje op Boven-Merwede ~ (13 november – Hardinxveld-Giessendam)

De hulpdiensten hebben donderdagmiddag 13 november gezocht naar de opvarenden van een bootje, dat mogelijk zou zijn gezonken op de Boven-Merwede tussen Hardinxveld-Giessendam en Werkendam. Omstreeks 14.15 uur werden de hulpdiensten, waaronder meerdere duikteams en een traumahelikopter, opgeroepen. Twee getuigen gaven aan dat een bootje van ongeveer 10 meter lang opeens verdwenen was. Al snel na de melding schaalden de hulpdiensten op naar het scenario ‘GRIP 1′ en werd een grote zoekactie aan zowel de kant van Hardinxveld als aan de Brabantse kant gestart. Om 16.30 uur was er nog steeds niets aangetroffen en werd de zoekactie gestaakt, een sonarboot van Rijkswaterstaat heeft nog verder gezocht maar niets aangetroffen.


Agent Robert-Jan Hartman overlijdt na ongeval met tokkelbaan
~ (20 november – Hank / Leerdam)

Robert-Jan Hartman, een Leerdamse agent, raakte donderdag 20 november zwaargewond bij een teamuitje met collega’s. Het ongeluk gebeurde rond 16.00 uur bij een outdoor activiteit aan de Kurenpolderweg in Hank. Door een onbekende oorzaak brak de kabel van de tokkelbaan, de agent werd door het zware gewicht van de metalen kabel onder water getrokken en kon met veel moeite boven water worden gehaald. Na gereanimeerd te zijn werd de agent naar het ziekenhuis vervoerd, waar hij op woensdag 26 november op 42-jarige leeftijd overleed aan zijn verwondingen. Robert-Jan werd op woensdagmorgen 3 december eervol begraven in Leerdam. Honderden agenten uit het hele land waren aanwezig om de politieman een laatste groet te brengen. Robert-Jan Hartman was als agent actief bij de surveillancedienst / noodhulp van de politie in het gebied Zuid-Holland Zuid; dat tegenwoordig Politie-eenheid Rotterdam wordt genoemd. Verder was hij groepscommandant bij de Mobiele Eenheid.


Enorme schade na grote brand in bedrijfspand
~ (26 november – Hardinxveld-Giessendam)

Woensdagmorgen 26 november rond 11.00 brak er een grote brand uit bij Van Noordenne Glas aan de Kade in Hardinxveld. De brand ontstond bij het verplaatsen van een oldtimer in een privémuseum in het pand. Het bedrijfspand van de glashandel werd door de brand verwoest. In het museum stonden zo’n 80 oldtimers en enkele motoren gestald, een groot deel hiervan ging in vlammen op.


Lichaam drenkeling gevonden in de Lek
~ (21 december – Groot-Ammers)

Hulpdiensten startten zondag 21 december een grote zoekactie nadat er rond 11.30 uur een melding binnenkwam dat een bemanningslid van een binnenvaartschip te water was geraakt. Het bemanningslid was bezig met het schoonmaken van het dek van het schip, toen hij overboord sloeg. Onder andere de brandweer, KNRM, Rijkswaterstaat en een politiehelikopter zochten mee naar de man. Vanwege de zoekactie werd opgeschaald naar GRIP 1. Ook vanuit de naastliggende regio, Hollands-Midden, werden diverse brandweer eenheden ingezet. Nadat de hulpdiensten enkele uren hadden gezocht was de man nog steeds niet gevonden. Het lichaam van de 41-jarige matroos uit Polen werd ‘s avonds op de bodem van de rivier bij Schoonhoven gevonden.

Dit kan u ook interesseren

Deel dit bericht:

Reageer