Tiplijn: 06-19541384

Negen appartementen onbewoonbaar na grote brand in Gorinchem

0

GORINCHEM – Bij de grote brand die vrijdagavond 19 januari 2024 woedde in een flat aan de Banneweg in Gorinchem, zijn negen appartementen onbewoonbaar geworden. Dat meldt de veiligheidsregio zaterdag 20 januari. De bewoners worden opgevangen en bijgestaan met de schadeafhandeling. Bij de brand zijn twee personen gewond geraakt. De bewoner van de woning waar de brand uitbrak, had rook ingeademd en is met spoed naar het ziekenhuis gebracht. Verder raakte een brandweerman gewond. Hij kreeg een stuk glas in zijn hand. Verder werden diverse mensen nagekeken in verband met rookinhalatie.

De brand brak vrijdagavond uit in een flatwoning van de flat nabij het Piazzacentrum. Hoe de brand precies ontstond, wordt nog onderzocht, maar de eerste signalen zijn dat een bewoner met een brandende sigaret in zijn hand in slaap viel. Hierdoor zou een bank en daarna de rest van de woning zijn gaan branden. Nader onderzoek moet hier uitsluitsel over geven.

De brand werd opgeschaald naar grip2. Vanuit de hele regio kwamen hulpverleners van de brandweer, politie en ambulancedienst ter plaatse voor hulp. Ook het Mobiel Medisch Team uit Amsterdam kwam met de traumahelikopter naar Gorinchem voor medische hulp.

Een groot deel van de flat werd tijdens en na de brand ontruimd. De brandweer heeft op elke verdieping metingen verricht. Bij te hoge waarden heeft de brandweer geventileerd. De bewoners werden intussen opgevangen in de Van Rappardhal.

“Het merendeel van de bewoners kan veilig terug naar hun woning. Voor de bewoners van de tweede etage wordt onderdak geregeld. Zij kunnen op dit moment niet naar huis. Het gaat om negen onbewoonbare appartementen op de tweede etage. De bewoners worden opgevangen en bijgestaan met de schadeafhandeling door stichting Salvage. Daarmee is het incident voor de hulpdiensten afgesloten en keren zij terug naar de kazerne,” zo laat een woordvoerster van de Veiligheidsregio zaterdag 20 januari 2024 weten.

Foto’s: Twan Beukers, Max Liet.

Dit kan u ook interesseren

Deel dit bericht:

Reageer