Tiplijn: 06-19541384

Palestinademonstratie in Gorinchem; begeleiding door politie en handhaving

3

GORINCHEM – Ongeveer honderd mensen hebben zaterdag 6 januari 2024 meegedaan aan een Palestinademonstratie in Gorinchem. De demonstratie werd begeleid door politieagenten, handhavers, verkeersregelaars en vrijwilligers. De demonstranten startten hun protestmars aan het begin van de middag op het Stadhuisplein. Daar kregen de deelnemers een Palestijnse vlag uitgereikt. Vlaggen van andere landen waren bij de demonstratie niet toegestaan.

De organisatie was in handen van Leerdam4Palestina, die de demonstratie eerder deze week motiveerde met: “Wij zullen daar staan, verenigd in onze pijn en verontwaardiging over de gruwelijke taferelen die zich voltrekken onder het toeziend oog van de hele wereld in Gaza. Duizenden mensen, waaronder veel kinderen worden uitgemoord.”

Het conflict in het Midden-Oosten laaide afgelopen jaar op, toen duizenden Palestijnen op 7 oktober 2023 Israël aanvielen. Honderden Israëlische burgers werden daarbij vermoord, verkracht of ontvoerd. Daarnaast werden er door Palestijnen, aangesloten bij terreurorganisatie Hamas, duizenden raketten afgevuurd op Israël. Israël sloeg vervolgens terug met aanvallen op de Gazastrook, de thuisbasis van de terreurbeweging. Daarbij zijn burgerslachtoffers gevallen. Het voornaamste verwijt dat daarbij van de Palestijnse kant wordt gemaakt, is dat Israël niet alleen Hamas zou bestrijden, maar van de gelegenheid gebruik zou maken op grote schaal onschuldige Palestijnen te vermoorden of te verdrijven uit Gaza.

“Er is uit meerdere rapporten (VN, Amnesty International, Save the Children, Unicef, Oxfam Novib, Pax) gebleken dat het internationaal recht wordt geschonden, een bevolking collectief wordt gestraft en een genocide wordt gepleegd,” stelt Leerdam4Palestina.

Bij de demonstratie in Gorinchem waren veel Nederlanders met een migratieachtergrond. Zij voelen zich vaak op cultureel, ideologisch of religieus vlak verbonden met de Palestijnen.

Foto’s: Tim Wever en Tim den Ottelander.

Dit kan u ook interesseren

Deel dit bericht:

3 reacties

  1. @Anoniem: Jouw reactie is een trieste bedoeling. Helemaal dat je ook nog eens anoniem moet reageren. Er wordt genocide gepleegd aan die kant. Onschuldige kinderen en vrouwen sterven daar maar blijf vooral haat en negativiteit zaaien, daar los je vast en zeker problemen mee op in je prive en zakelijke sfeer

  2. @Frerik: De situatie is niet zo duidelijk als dat jij stelt. De agressie is begonnen vanuit Hamas. Die tereurbeweging is nota bene gekozen door de Gazaanse bevolking. Datzelfde Hamas gebruikt burgers, van zeer jong tot zeer oud, als menselijk schild.
    Dat alles betekent niet, dat IDF een vrijbrief heeft, maar ik kan me dus wel degelijk voorstellen, dat mensen een Pro-Palestina demonstratie triest vinden.
    Ik zou je willen uitnodigen om je eens iets dieper in het ontstaan en het verloop van dit conflict te verdiepen.
    Dan zul je zien, dat het niet allemaal zo heel eenvoudig ligt.

    De aanklacht “genocide” wordt op dit moment door juristen beoordeeld, maar het verweer van Israël laat in ieder geval zien, dat ze er niet zomaar op los moorden. Dat was omgekeerd wel het geval.

Reageer