Tiplijn: 06-19541384

Brandweerboot wordt ingezet voor noodgeval bij molen in Kinderdijk

0

KINDERDIJK – De hulpdiensten zijn woensdagavond 27 december 2023 uitgerukt voor een medische melding een molen aan de Overwaard in Kinderdijk. De brandweer van Alblasserdam werd opgeroepen om met de boot naar Kinderdijk te gaan en daar het ambulancepersoneel bij te staan. In één van de molens had een man het benauwd en moest naar het ziekenhuis worden gebracht. Op die locatie kunnen echter geen hulpverleningsvoertuigen komen. Daarom reed een ambulance naar de Middelkade en werd het ambulancepersoneel daar met een brandweerboot opgehaald en naar het juiste adres gebracht.

De patiënt werd in de brandweerboot geplaatst en daarna naar de ambulance gevaren. De Kinderdijker werd daar vanuit de boot naar de ambulance gebracht.

De brandweerhulpboot werd begin 2021 in gebruik genomen en is met name bedoeld voor inzetten in het waterrijke gebied rondom Kinderdijk en Alblasserdam. De boot werd aangeschaft in samenwerking met de ambulancedienst.

De ambulancedienst legde in 2021 uit waar de nieuwe boot voor wordt gebruikt: “Samen met de Brandweer Zuid-Holland Zuid hebben wij een boot in gebruik genomen. Het vaartuig gaat ons vooral helpen bij hulpverleningen in het waterrijke molengebied rond Kinderdijk. Deze toeristische trekpleister ontvangt steeds meer bezoekers, terwijl wij lang niet overal makkelijk met een ambulance kunnen komen. Op sommige plekken kunnen we zelfs helemaal niet in de buurt komen, zoals bij de bewoonde molens van de Overwaard. De brandweerhulpboot heeft als standplaats de brandweerkazerne van Alblasserdam.”

“Bij een 112-melding op een moeilijk over land toegankelijke plek, kan de meldkamer de boot mee-alarmeren”, aldus facilitair manager Leo Roos van de ambulancedienst. Hij vervolgt: “Brandweervrijwilligers gaan de boot dan halen en brengen hem met spoed naar één van de twee speciaal hiervoor aangelegde trailerhellingen in het gebied. Daar gaat ook de opgeroepen ambulance naar toe. De verpleegkundige en chauffeur stappen op met hun hulpmiddelen, behalve met de brancard omdat die daarvoor te groot en zwaar is. Na de hulpverlening ter plaatse kan de patiënt met de boot mee terugvaren naar de plek waar de ambulance is achtergebleven.”

Als alternatief voor de brancard is een redbak aan boord, vergelijkbaar met de bak die de brandweer gebruikt bij het uit een woning takelen van een patiënt. Het besturen van de boot is in handen van de brandweer. Roos: “Onze hulpverleners hoeven alleen maar aan boord te gaan. Het inzetten van de boot kost uiteraard extra tijd. In veel gevallen is dit desondanks het beste alternatief, beter dan kilometers te voet met een brancard over een smal pad moeten afleggen of een roeiboot moeten lenen waar de patiënt vervolgens niet op mee kan.”

De brandweer kan de boot ook naar believen zelf inzetten, bijvoorbeeld bij zoekacties naar drenkelingen, of om brand op en aan het water te bestrijden.

Heeft u een nieuwstip of aanvullende informatie? Tip de redactie via WhatsApp: 06-19541384

Dit kan u ook interesseren

Deel dit bericht:

Reageer