Tiplijn: 06-19541384

Politie arresteert 2 mannen voor explosie en brand bij woning in Alblasserdam

1

ALBLASSERDAM – De politie heeft twee mannen van achttien jaar oud gearresteerd op verdenking van betrokkenheid bij de explosie en brand bij een woning aan de West-Kinderdijk in Alblasserdam. De explosie vond plaats in de nacht van donderdag 22 op vrijdag 23 juni 2023. De politie vermoedt dat de opgepakte mannen ook betrokken zijn bij diverse andere explosies. Onder meer in Rotterdam, Schiedam, Reuver, Fijnaart, Venlo en Elburg.

De twee verdachten die verantwoordelijk worden gehouden voor de explosie in Alblasserdam, werden op 27 juli en op 4 augustus aangehouden, zo bevestigt de politie deze week. Een derde verdachte werd in oktober aangehouden en een vierde bleek al vast te zitten in verband met een andere zaak.

Waarom men de explosie veroorzaakte bij de voordeur van de woning aan de West-Kinderdijk is nog steeds onduidelijk. De bewoners zelf hebben ook geen enkel idee en er wordt gedacht aan een verkeerde uitvoering van de opdracht. De politie weet ook nog niets over een motief. “Informatie over onder meer een motief is er (nog) niet. We gaan er vanuit dat de aangehouden verdachten puur de uitvoerders zijn. Onderzoek naar een eventuele opdrachtgever (en dus motief) loopt nog,” zo laat politiewoordvoerster Lillian van Duijvenbode weten.

Afgelopen zomer op 15 juli ging een explosief af bij een woning in de Jensiusstraat. Een dag later werd dezelfde woning beschoten. Voor de explosie werd een 18-jarige verdachte aangehouden. Rechercheurs deden nader onderzoek en inmiddels wordt deze 18-jarige verdacht van in totaal 12 explosies door het hele land. Door het onderzoek kwamen ook medeverdachten in beeld; een 19-jarige man uit Spijkenisse en nog een 18-jarige, eveneens uit Spijkenisse. Deze twee zijn aangehouden op verdenking van respectievelijk 6 en 9 verschillende aanslagen. Inmiddels deed de politie Rotterdam alleen dit jaar al bijna 140 aanhoudingen voor excessief geweld.

“We zien regelmatig verdachten die we kunnen linken aan 3, 4 verschillende aanslagen. We zagen in het verleden ook wel eens verdachten die we aan 6, 7 of zelfs 8 aanslagen konden koppelen, maar 12… dat is tot nu toe het record.”, zegt Niek Wennink, binnen de politie teamleider van het speciale samenwerkingsverband op het thema Excessief Geweld. Excessief Geweld is de verzamelnaam voor schietincidenten en explosies.

De drie verdachten die in beeld kwamen na het onderzoek naar de Jensiusstraat moeten zich nog voor de rechter moeten verantwoorden. De proformazittingen zijn half november gepland.

Heeft u een nieuwstip of aanvullende informatie? Tip de redactie via WhatsApp: 06-19541384

Dit kan u ook interesseren

Deel dit bericht:

1 reactie

Reageer