Tiplijn: 06-19541384

Landelijke oefening Nationale Reddingsvloot in Hardinxveld-Giessendam

0

In samenwerking met onder andere de gemeente Hardinxveld-Giessendam, Veiligheidsregio Zuid-Holland Zuid, Ambulancedienst Zuid-Holland-Zuid, Politie Eenheid Rotterdam, de Kustwacht en het Rode Kruis oefende de Nationale Reddingsvloot (NRV) afgelopen zaterdag 8 oktober in- en rond Hardinxveld-Giessendam.

Grootschalige waterhulpverlening tijdens overstroming
Het doel was het oefenen van grootschalige waterhulpverlening tijdens een overstroming of grootschalig waterincident. Naast het oefenen van daadwerkelijke hulpverlening op en rond het water, zoals evacueren van inwoners en verlenen van eerste hulp, werd ook de hele structuur rondom een grootschalige inzet geoefend. Denk hierbij aan de alarmering van eenheden, het transport naar een ramplocatie en de aansturing van eenheden tijdens een inzet.

De NRV is een landelijke crisisorganisatie, bestaande uit 88 reddingseenheden. Sinds 2018 is de vloot samengesteld uit reddingsbrigade- en brandweereenheden. De basis voor de NRV is echter al ontstaan naar aanleiding van de Watersnoodramp in 1953. Kort erna werd een rampenvloot van reddingsbrigades opgericht.

Scenario: Zeer slecht weer en overstromingen in Hardinxveld-Giessendam
In het scenario werd uitgegaan van extreem hoog water op het eiland van Dordrecht. Vanaf het eiland werden figuranten over het water geëvacueerd naar de gemeentehaven in Hardinxveld. Ook in en rond sporthal De Appelgaard was veel bedrijvigheid tijdens de oefening. De kans is dan ook groot dat inwoners van Hardinxveld-Giessendam hier afgelopen zaterdag iets van hebben meegekregen. Zo waren er veel hulpdiensten op de been in het dorp, voeren er in totaal zo’n 40 boten op de rivier en hingen er meerdere helikopters in de lucht.

Nationale Reddingsvloot
Elk jaar organiseert de Nationale Reddingsvloot minstens één grootschalige oefening. Deze keer was dat in nauwe samenwerking met de gemeente Hardinxveld-Giessendam en de Veiligheidsregio Zuid-Holland-Zuid. Er oefenden twee NRV-pelotons: Peloton 4 bestaat uit eenheden uit de veiligheidsregio’s IJsselland, Noord- en Oost-Gelderland, Gelderland-Midden en Gelderland-Zuid. Peloton 5 bevat eenheden uit Zeeland, Midden- en West Brabant, Brabant Noord, Limburg-Noord en Zuid-Limburg.

Iedere veiligheidsregio heeft gemiddeld vier NRV-eenheden die bestaan uit een boot, drie bemanningsleden en een chauffeur en zijn gestationeerd bij een lokale reddingsbrigade of brandweerpost. In totaal zijn zo’n 30 boten van de NRV ingezet geweest bij de oefening afgelopen zaterdag.

Heeft u een nieuwstip of aanvullende informatie? Tip de redactie via WhatsApp: 06-19541384

Dit kan u ook interesseren

Deel dit bericht:

Reageer