Tiplijn: 06-19541384

Media melden dijkdoorbraak die er niet is; wel hoog water in polder

0

BLESKENSGRAAF – Media meldden zondagavond 20 februari 2022 dat er een dijkdoorbraak had plaatsgevonden bij Bleskensgraaf. Volgens het AD, met later doorplaatsingen in onder meer de PZC en BN De Stem, was de dijk doorgebroken en was er een stuk dijk van vijf meter lang beschadigd. Dat blijkt niet zo te zijn, bevestigen zowel de Veiligheidsregio ZHZ als het Waterschap Rivierenland. “Er is zeker geen sprake van een dijkdoorbraak. Door opstuwing door de westenwind wordt het water over de weg geblazen, maar dat is voor de waterveiligheid helemaal niet erg,” vertelt Lotte Kaatee van het Waterschap Rivierenland.

Zondagavond kregen hulpdiensten de melding over water over de weg nabij de Heulenslag bij Bleskensgraaf. Onder meer de brandweer werd opgeroepen. Aan de eerste p2000-oproep zat de standaardclassificatie ‘overstroming / dijkdoorbraak’ gekoppeld. Op basis van deze p2000-melding werd door sommigen de conclusie getrokken dat de dijk het begeven had.

Loeki den Besten is woordvoerster bij de Veiligheidsregio Zuid-Holland Zuid. Zij vertelt: “Het was gelukkig geen dijkdoorbraak, maar er stroomde water van de Graaf over het wegdek richting de polder. Over een stuk van vijf meter. Er was verder geen gevaar en dus is het al vrij snel overgedragen aan bevolkingszorg en het waterschap om het verder af te handelen.”

Het water staat momenteel in de sloten en riviertjes in de hele westelijke Alblasserwaard een stuk hoger dan normaal. Lotte Kaatee van het Waterschap Rivierenland legt uit: “Het regent al een paar dagen behoorlijk veel. We zijn bij het gemaal van Kinderdijk als een malle aan het pompen. En hoewel het water er op het laagste punt bij Bleskensgraaf overheen is gekomen, is er zeker nog ruimte voor meer water in de Graafstroom. Het hoogste peil is daar nog niet bereikt. Er is dus niet gek veel aan de hand. Er ligt wat water op de weg en dat zou voor overlast kunnen zorgen voor het verkeer. Dit heeft verder geen invloed op de waterveiligheid in het gebied.”

Het waterschap is intussen al wel enige tijd bezig met een meerjarenprogramma, om de polder toekomstbestendig te maken. Daarin wordt gewerkt aan een goede afvoer van water uit de polder.

Foto: Cees van der Wal.

Heeft u een nieuwstip of aanvullende informatie? Tip de redactie via WhatsApp: 06-19541384

Dit kan u ook interesseren

Deel dit bericht:

Reageer