Tiplijn: 06-19541384

Ambulancedienst: ”Bel alleen 112 bij échte levensbedreigende situaties”

0

REGIO – De ambulancedienst Zuid-Holland Zuid heeft zondag 15 maart 2020 een oproep op social media geplaatst om alleen bij échte levensbedreigende situaties naar het nummer 112 te bellen. Aanleiding voor de oproep zijn de recente ontwikkelingen omtrent het COVID-19 virus.

Beschermende kleding
Centralisten van de meldkamer 112 stellen momenteel bij iedere melding van een ziek persoon of iemand met luchtwegklachten extra vragen, om te beoordelen of de patiënt binnen de risicogroep valt van een verdenking op het coronavirus. Als dit inderdaad het geval is en er inderdaad een ambulance nodig is, zullen de ambulancemedewerkers de patiënt benaderen in beschermende kleding. Volgens de ambulancedienst is dit de afgelopen dagen in de regio ”tientallen” keren voorgekomen, zoals vandaag nog in onder meer Zwijndrecht en Nieuw-Lekkerland.

Het op de juiste manier aantrekken van deze beschermingsmiddelen en het naderhand desinfecteren van een ambulance kost veel tijd. Het legt dus extra druk op de capaciteit en op de aanrijdtijden. Hierdoor zal de betreffende ambulance voor langere tijd niet beschikbaar zijn voor andere spoedgevallen.

Besmettingen
Volgens de meest recente cijfers van het RIVM (zondag 15 maart 2020) zouden er in de regio Zuid-Holland Zuid tenminste 12 bevestigde corona besmettingen zijn. Vijf in de gemeente Hardinxveld-Giessendam, drie in Zwijndrecht, twee in de Hoeksche Waard, één in Dordrecht en één in de gemeente Molenlanden. Mogelijk ligt dit aantal nog (veel) hoger omdat nog lang niet iedereen getest is.

Heeft u vragen over het coronavirus, bel dan het landelijke publieksnummer: 0800-1351 of bel uw huisarts op de eerstvolgende werkdag.

Foto: Dave Alderliesten (ingezonden)

Heeft u een nieuwstip of aanvullende informatie? Tip de redactie via WhatsApp: 06-19541384

Dit kan u ook interesseren

Deel dit bericht:

Reageer