Tiplijn: 06-19541384

Grote olielekkage op de Linge bij Heukelum; scheepvaartverkeer ligt stil

0

HEUKELUM / LEERDAM – Op de Linge bij het Gelderse Heukelum is woensdagmiddag een grote olielekkage ontstaan. Het lek werd rond 13.00 uur ontdekt naar aanleiding van stankoverlast in een deel van Heukelum. Hier was een flinke diesellucht te ruiken.

Verschillende diensten, waaronder de brandweer, politie en het waterschap Rivierenland kwamen ter plaatse. Zij hebben zich eerst geconcentreerd in het in kaart brengen van de lekkage. Hieruit bleek dat de olie was gelekt tussen Heukelum en Leerdam. De brandweer heeft in samenwerking met het waterschap speciale ‘oilbooms’ geplaatst om te voorkomen dat de olie zich verder zou verspreiden. Om de inzet te coördineren werd er opgeschaald naar GRIP 1.

Tijdens de inzet van de hulpdiensten is het scheepvaartverkeer op de Linge in beide richtingen stilgelegd tussen Leerdam en Kedichem. Volgens de brandweer gaat het om een oliespoor van zo’n 500 tot 1000 meter lang. Waarschijnlijk is de olie/diesel door een tanker in de Linge terecht gekomen. De politie heeft een schipper aangehouden voor verhoor.

Tweede keer
Het is niet de eerste keer dat de Linge ernstig vervuild wordt door een olielek. Begin april verloor een olietanker ook al een grote hoeveelheid diesel. Een specialistisch bedrijf is toen enkele dagen bezig geweest om de Linge weer schoon te krijgen.


IMG_6236 IMG_6242 IMG_6243 IMG_6244 IMG_6248

Dit kan u ook interesseren

Deel dit bericht:

Reageer