Tiplijn: 06-19541384

Miljoen euro aan contanten gevonden bij illegale bankier in Dordrecht

1

DORDRECHT – In 2014 heeft de politie-eenheid Rotterdam ruim 7 miljoen euro aan contanten in beslag genomen. De enorme geldbedragen werden aangetroffen bij verdachten die zich bezighouden met illegaal bankieren, ook wel underground banking genoemd. De meest recente actie vond op 15 december in Dordrecht plaats. In een woning werd 1.028.125 euro gevonden. Na fouillering van de verdachten werd ook nog eens een bedrag van 950 euro in beslag genomen. De bewoners, een 21-jarige man en 47-jarige vrouw, zijn aangehouden.

Schikking
Het tweetal wordt ervan verdacht zich bezig te houden met underground banking en het witwassen van crimineel verkregen geld. Beide verdachten zijn heengezonden na een schikking van ieder 25.000 euro. Er is een vervolgonderzoek ingesteld naar de herkomst van het geld.

Underground banking
Het systeem van underground banking wordt door onder andere drugssmokkelaars, terroristen en mensenhandelaren gebruikt om hun criminele opbrengsten te verplaatsen buiten de officiële kanalen om. Vanuit winkels, bedrijven of woningen worden bancaire handelingen verricht zonder dat dit bij de overheid bekend is. Er is dus ook geen sprake van overheidscontrole en certificering.

7 miljoen
“De aanpak van deze underground bankers maakt deel uit van de aanpak van zogenoemde ondermijnende activiteiten. Bij ondermijning is sprake van vervlechting van de criminele onderwereld met de legale bovenwereld,” zo laat de politie weten. Dit jaar voerde de politie-eenheid Rotterdam diverse acties uit, waarbij tientallen koeriers en illegale bankiers zijn aangehouden. In totaal werd in het gebied van de eenheid Rotterdam, de voormalige politieregio’s Rotterdam-Rijnmond en Zuid-Holland Zuid, ruim zeven miljoen euro aan contact geld aangetroffen.

Onderstaand filmpje van de politie maakt duidelijk wat underground banking precies is en hoe de politie dit aanpakt.

Dit kan u ook interesseren

Deel dit bericht:

1 reactie

  1. Wat is er nu crimineler ; Ondergronds of bovengronds bankieren ?????

    Idd geen verschil . Alleen de overheid heeft geen zicht meer op geldstromen.

    Daarom wordt er gezegd dat alleen terroristen , mensenhandelaren en criminelen gebruik van maken.

    Dat is pertinente onzin. En alle media nemen dit door de overheid gecensureerde bericht weer over .

Reageer