Tiplijn: 06-19541384

Politie houdt Papendrechtse (17) en Alblasserdamse (18) uithalers aan in ‘Trojaanse container’ op Maasvlakte

0

ALBLASSERDAM – De politie heeft in de nacht van donderdag 4 op vrijdag 5 januari 2024 een 17-jarige man uit Papendrecht en 18-jarige man uit Alblasserdam aangehouden in het Rotterdamse havengebied. De mannen werden samen met 17 andere ‘uithalers’ aangehouden in een zogenoemde ‘Trojaanse container’.  En woordvoerster van de politie legt uit: “Uithalers verstoppen zich in lege containers en laten zich daarna naar een locatie rijden waar ze moeten zijn.” De vrachtwagenchauffeur die de 19 verdachten vervoerde, is een 51-jarige man uit Bosnië. Hij is ook aangehouden.

De actie vond plaats op de Maasvlakte en werd uitgevoerd door de douane en de zeehavenpolitie. Er werd ook voor het eerst in de geschiedenis een vrouwelijke uithaler aangehouden: een 18-jarige vrouw uit Rotterdam. Verder werden er 6 minderjarigen gearresteerd.

De uithalers komen uit: – België 6x (16 t/m 19 jr) – Rotterdam 4x (18 t/m 25 jr) – Lansingerland 2x (17 en 18 jr) – Tilburg 2x (17 en 18 jr) – Papendrecht 1x (17jr) – Alblasserdam 1x (18 jr) – Den Haag 2x (14 en 21 jr) – Roermond 1x (18 jr).

De politie laat weten dat er nader onderzoek volgt.

De politie heeft in de afgelopen jaren al vele honderden uithalers aangehouden in de Rotterdamse haven. In de Rotterdamse haven zijn in het eerste half jaar van 2023 ruim 200 uithalers aangehouden. In heel 2022 werden 251 uithalers aangehouden. Het aantal uithalers en hun leeftijd baart alle betrokken partners zorgen, zo meldt de politie. Veel partijen steken de handen uit de mouwen om de (preventieve) aanpak te verstevigen en om te blijven werken aan een veilige en integere haven.

Van de aangehouden uithalers is ongeveer 63% onder de 23 jaar oud. In 2022 stond dit percentage op 45%. Daadwerkelijk minderjarig is zo’n 15%. In 2022 was dit nog een kleine 8%. Waar andere jaren de meeste uithalers tussen de 23 en 28 jaar oud waren, zijn ze nu vaak tussen de 18 en 22 jaar oud.

De afgelopen drie jaar kwam de politie zo’n 893 uithalers tegen. Deze uithalers zijn met elkaar verantwoordelijk voor ruim 8100 antecedenten. Dat zijn gemiddeld ruim negen misdrijven per uithaler. Misdrijven die zich niet alleen in de haven afspelen. De bijna 900 uithalers zijn onder andere ook verantwoordelijk voor overvallen, geweldsincidenten of bedreigingen.

Uithalers zijn personen die op verschillende manieren toegang proberen te krijgen tot terreinen van containerterminals. Ze doen dit vaak in opdracht van een (criminele) organisatie. Ze moeten verdovende middelen, vaak cocaïne, uit zeecontainers die naar Nederland zijn verscheept halen en buiten het terminalterrein brengen. Vroeger kregen uithalers alleen een boete. En stonden ze soms al de volgende dag opnieuw in de haven. Om de steeds terugkerende uithalers te ontmoedigen, is er sinds 1 januari 2022 een uithalerswet. Met deze wet lopen mensen die vermoedelijk uithaler zijn het risico op een gevangenisstraf. Ook als ze geen drugs bij zich hadden toen ze gearresteerd werden. De douane en de politie werken nauw samen bij de aanpak van uithalers.

Heeft u een nieuwstip of aanvullende informatie? Tip de redactie via WhatsApp: 06-19541384

Dit kan u ook interesseren

Deel dit bericht:

Reageer