Tiplijn: 06-19541384

Brandweer redt paard uit sloot in Zwijndrecht; omstander duwt en bedreigt fotograaf

14

ZWIJNDRECHT – Langs de Munnikensteeg in Zwijndrecht is zondagmiddag 28 mei 2023 een paard te water geraakt. Het dier schoot van de steile kant en belandde in het water. Omdat het paard niet op eigen kracht op de kant kon komen, werd de brandweer gewaarschuwd. Een Zwijndrechtse fotograaf kwam ook ter plaatse om beelden te maken van de reddingsactie. Een omstander was daar niet van gediend. De man bedreigde de fotograaf en riep onder meer: “Ik stomp je helemaal in elkaar, als ik wil. Oprotten. En o wee als ik dat paard erop zie.” Vervolgens begon de omstander de fotograaf hardhandig te duwen.

De fotograaf belde direct de politie. Agenten kwamen met enige spoed ter plaatse. De omstander sloeg bij aankomst van de politie met kracht tegen één van de ruiten van de politiebus, omdat hij vond dat de agenten hun busje elders neer moest zetten. De politie heeft een gesprek met de man gevoerd en aangegeven dat fotografen gewoon hun werk mogen doen. Intussen kwamen ook diverse andere fotografen, die via een spraakoproep de escalatie hoorden, naar het incident, om hun collega te ondersteunen en eventueel in te grijpen bij een nieuwe escalatie. Dat laatste bleek uiteindelijk niet nodig. De man vertrok en reed daarbij nog wel met zijn auto over een pylon van de brandweer. De fotograaf overweegt aangifte te doen tegen de man.

Het paard kon na ruim een uur door de brandweerkorpsen van Zwijndrecht en Papendrecht, in het bijzijn van een dierenarts, uit de sloot worden getild. Het dier, dat een kalmeringsmiddel toegediend heeft gekregen, schopte tijdens de redding wild om zich heen. De viervoeter is daarna naar de nabijgelegen manege gebracht. Voor zover nu bekend is het paard niet of nauwelijks gewond geraakt.

Dit kan u ook interesseren

Deel dit bericht:

14 reacties

 1. Jammer dat dit eenzijdige bericht vergeet te vermelden dat de “omstander” eigenaar is van het paard wat vecht voor zijn leven en vader is van het kind wat enkele minuten ervoor nog onder het paard in de sloot lag.

  Toch bijzonder dat het wel is toegestaan om foto’s te nemen van in een situatie die potentieel kan leiden tot een overlijden van een dier, maar dat dit bij mensen in dergelijke situatie niet is toegestaan. Zet je toch aan het denken…..

  • Misschien had deze ‘omstander’ zich wat meer moeten bekommeren om het paard en kind. Voor mij als toegewijde ouder zouden die paar foto’s een rotzorg zijn. Zeer fatsoenlijke man overigens om over de eigendommen van de brandweer (die zojuist reddend hebben opgetreden) heen te rijden met de auto.

  • Het was echt al wel op te maken dat het om de eigenaar ging.. hij voelde waarschijnlijk nattigeid, voorde zoveelste keer dáár een paard in de sloot. Die meid ws levensgevaarlijk bezig door bij dat paard in de sloot te gaan. Heeft voor dat dier en haar zelf geen toegevoegde waarde.

   Ik zeg; fotograaf doe aangifte tegen deze aso man!!

  • Jullie zijn wel heel erg zielig om dit te doen
   Dat kind dacht dat ze dood ging omdat ze onder het paard lag in het water, het paard is in paniek en gewond en jullie gaan dood leuk foto’s maken terwijl er gevraagd word om te gaan

   Zielig is deze media

 2. @…., want dan mag je ineens wel een fotograaf bedreigen, duwen, op een politiebus slaan en een brandweerpylon ondersteboven rijden? Mooie boel als iedereen die familie of eigenaar van iets is, zich zo mag gaan misdragen.

  En als daar een mens in de sloot lag, was foto’s maken ook gewoon toegestaan. Van wie zou dat volgens u niet toegestaan zijn dan?

  • Dit is dus helemaal niet gebeurd. Het meisje (de eigenaar) was zich aan het omkleden en ze hebben gevraagd of de fotograaf geen foto’s meer wou maken maar hij ging gewoon door. Er is niemand bedreigd

   • VeiligNederland on

    Ah, het klassieke ‘vrouw stond zich om te kleden’-argument. Dooddoener. Omkleden aan of op de openbare weg is vrij ondoordacht. Was omkleden in een besloten omgeving van de manege geen optie?

 3. Dat iemand emotioneel is omdat het zijn paard en kind zijn die er bij betrokken zijn begrijp ik wel, denk ook wel dat iedereen daar begrip voor heeft. Maar je dan afreageren door iemand die daar gewoon zijn werk komt doen te bedreigen en mishandelen, tegen politiebusjes te gaan slaan en over pionnen heen te rijden dan moet je misschien eens overwegen om hulp te zoeken want dat is echt geen normale reactie.

 4. Erik Overeinder on

  Toch altijd bijzonder. Die eerste reactie. Dat iemand het normaal vindt dat een emotioneel iemand geweld tegen iemand anders gebruikt. Iemand die geen enkele schuld heeft aan de gebeurtenissen, maar alleen zijn werk komt doen.

  Nee, daar heb ik geen begrip voor. Richt je op je kind en je paard, en help de hulpverleners door bijvoorbeeld het paard te kalmeren. Door zelf als een blind paard rond te gaan stampen help je de situatie echt niet.

 5. Paardrijden is sowieso dieronvriendelijk. Denk alleen al aan die vreselijk kleine stallen waar deze van nature vrije dieren in staan.

 6. Ik heb dit soort akkefietjes als fotograaf ook wel eens meegemaakt, emotie is niet geen reden om mensen die hun werk doen lastig te vallen. Dan maar aangifte doen! Journalisten horen hun werk te doen, we wonen niet in een land vol dictatuur!

 7. Bijzonder zeg, zeker omdat die “omstander” de eigenaar van het paard is. Zij probeert privacy te krijgen, ze heeft toegegeven dat die fotograven foto’s maakten terwijl zij in beeld stond in haar bh en ondergoed. En dan mogen die fotograven gewoon door met foto’s maken?? Nou ik vind dit echt niet kunnen, het jonge meisje kan er niks aandoen aangezien haar paard al niet meewerkte en toen naar achter ging en ze samen in het water vielen. Het meisje dacht dat ze dood ging, ze was onder het paard en dan mogen ze niet even de cameraman of cameravrouw aan de kant halen zodat die geen foto’s maken?? Belachelijk dit

Reageer