Tiplijn: 06-19541384

Opvallend veel schoorsteenbranden in regio; 14 schoorsteenbranden in Molenlanden

0

REGIO – Brandweer Zuid-Holland Zuid heeft het de laatste maanden druk met het blussen van schoorsteenbranden in de regio. Alleen al in de gemeente Molenlanden waren er veertien schoorsteenbranden. Ook in de omliggende gemeenten was het in de afgelopen 3 maanden flink raak. Zo ontstonden er schoorsteenbranden in Sliedrecht, Hardinxveld, Hendrik-Ido-Ambacht, Gorinchem en Alblasserdam.

Het aantal van 14 schoorsteenbranden in Molenlanden, spant de kroon. “Dit aantal is hoger vergeleken met de aantallen in de rest van de regio,” meldt de veiligheidsregio.

Schoorsteenbranden kunnen voor levensgevaarlijke situaties zorgen. Zoals het inademen van schadelijke rook en koolmonoxide. Ook bij ‘normale’ houtstook komen al veel schadelijke stoffen vrij. Denk daarbij aan fijn stof (PM10 en PM2,5), anorganische gassen zoals koolmonoxide (CO) en stikstofoxiden (NO), vluchtige organische stoffen (VOS) onder andere benzeen, styreen, 1,3 butadieen), polycyclische aromatische koolwaterstoffen (PAK’s) zoals onder andere benzo(a)pyreen en aldehyden, fenolen en quinonen (onder andere formaldehyde) en organische zuren. Bij gebruik van open haarden maar ook bij houtkachels komt een deel van de verbrandingsrook direct terecht in de woning van de stoker. Het grootste deel wordt via de schoorsteen in de omgeving uitgestoten. Dit kan in dichtbevolkte gebieden zorgen voor overlast in de buurt en schade aan de gezondheid van de buurtbewoners.

Schoorsteenbranden kunnen voorkomen worden door niet te stoken. Voor toch wil stoken, heeft de brandweer nog zes tips.

6 tips om brand in je schoorsteen te voorkomen

  • Tip 1: Reinig het toestel en pleeg regelmatig onderhoud. Laat de afvoer en schoorsteen vegen en onderhouden door een erkend schoorsteenveger. Erkende schoorsteenveger nodig? 👉 https://www.schoorsteenveger.nl/
  • Tip 2: Gebruik alleen schoon en droog hout of pellets. Gebruik geen geschilderd, behandeld of geïmpregneerd hout.
  • Tip 3: Stook volgens de Zwitserse methode. Hoe je dat doet lees je hier 👉 https://www.brandweer.nl/onderwerpen/schoorsteenbrand/
  • Tip 4: Zorg voor voldoende vrije ruimte rond de kachel of haard. Houd een veilige afstand van meubels en stoffen.
  • Tip 5: Hoe vaak je een schoorsteen moet laten vegen, hangt af van je stookgedrag. Bespreek dit met een erkende schoorsteenveger. Wij adviseren dit minimaal jaarlijks te doen.
  • Tip 6: Vloeibare brandstof bijvullen? Wacht tot de kachel helemaal afgekoeld is voordat je brandstof bijvult.

Meer risico in monumentale panden
In monumentale panden zoals woonboerderijen zijn kachels en haarden vaak voorzien van gemetselde rookgasafvoerkanalen. Het risico op een schoorsteenbrand is bij deze kanalen groter, doordat het langer duurt voor het kanaal heet is. Dit zorgt voor een onvolledigere verbranding over een langere periode. Met andere woorden: het duurt langer voor de kachel zodanig efficiënt brandt dat er weinig reststoffen meer ontstaan. Het gevolg is de vorming van creosoot, koolmonoxide en roet. Het plegen van onderhoud, inspectie en reiniging zijn bij deze kanalen van groot belang, meldt de brandweer.

 

Dit kan u ook interesseren

Deel dit bericht:

Reageer