Tiplijn: 06-19541384

Vonkenregen en geknetter door inductie op hoogspanningslijnen Nieuw-Lekkerland

0

NIEUW-LEKKERLAND – De brandweer van Nieuw-Lekkerland is vrijdagavond 23 december 2022 opgeroepen, omdat vanaf de hoogspanningslijnen boven de Planetenlaan een vonkenregen kwam. Ook was er een geknetter te horen. Behalve de brandweer, werd ook transmissienetbeheerder TenneT opgeroepen om naar de situatie te kijken. Uiteindelijk is men tot de conclusie gekomen dat het gaat om zogenoemde inductie. “Dat is een normaal proces. Op de oostzijde staat geen stroom en omdat op de westzijde wel stroom staat, zoekt hij een ontlading. Het kan geen kwaad,” vertelt de officier van dienst van de brandweer.

Behalve de vonkenregen, was er ook meer geluid dan normaal waarneembaar. Dit heeft onder meer te maken met de werkzaamheden die momenteel aan de hoogspanningslijnen worden uitgevoerd. Er hangen extra ‘vanglijnen’. Door de wind is dit hoorbaar. De officier van dienst meldt verder: “En omdat de geleiders eruit zijn, hoor je de kabels tegen elkaar klappen.”

Een woordvoerster van TenneT bevestigt dat het geen kwaad kan, dat de stroomvoorziening verder niet in gevaar is en dat de inductie mede door de omstandigheden (regen + wind + avond) extra goed zichtbaar is.

Mensen die het verschijnsel in de komende weken waarnemen, hoeven verder geen actie te ondernemen.

 

Heeft u een nieuwstip of aanvullende informatie? Tip de redactie via WhatsApp: 06-19541384

Dit kan u ook interesseren

Deel dit bericht:

Reageer