Tiplijn: 06-19541384

Koperdiefstal oorzaak van stroomstoring Alblasserdam en Kinderdijk; grote hersteloperatie van start

0

ALBLASSERDAM – De stroomstoring die afgelopen zondag, 23 oktober 2022 ontstond in Alblasserdam en Kinderdijk, blijkt te zijn veroorzaakt door een bijzondere koperdiefstal uit een transformatorhuisje langs de West-Kinderdijk in Alblasserdam. De hersteloperatie duurt intussen al drie dagen. Dinsdag 25 oktober is er door personeel van netbeheerder Stedin, net als de dagen ervoor, met man en macht gewerkt aan herstel van de schade. Verder is er vandaag aangifte gedaan van de koperdiefstal uit twee transformatoren. De diefstal van de tientallen kilo’s koper heeft vermoedelijk meerdere dagen in beslag genomen.

Een woordvoerster van de politie meldt: “Het vermoeden is dat dit over schillende dagen heen is gebeurd. Het komt helaas vaker voor dat er koper wordt gejat. Dit is levensgevaarlijk. Het zal niet de eerste keer zijn dat bij deze vorm van diefstal leidt tot elektrocutie.”

449 huishoudens
De diefstal van het koper kwam zondag aan het licht, toen bij 449 huishoudens in Alblasserdam en Kinderdijk, juist het licht uitging. De stroomstoring ontstond even voor 11.00 uur en was na anderhalf uur verholpen, nadat Stedin de aanvoerroute van de stroom had omgeschakeld.

Nog aanwezig
Toen monteurs zondag bij het transformatorhuisje ter hoogte van het oude Merconterrein aan de West-Kinderdijk, zagen zij nog gereedschappen op de grond. De daders leken te zijn gevlucht. Toen het personeel even weg was, werd het gereedschap echter alsnog door één of meerdere personen meegenomen. De dief / dieven bleek / bleken daarmee nog aanwezig te zijn op het terrein.

Onderzoek
Het politieonderzoek naar de verdachte(n) loopt. Vooralsnog is er niemand aangehouden. Buurtbewoners melden wel dat er in de dagen voorafgaand aan de stroomstoring opmerkelijke dingen zijn gebeurd. Er was een keer een dip in de stroom, er werd meermaals een auto en een fiets gesignaleerd op het Merconterrein en de straatverlichting is sinds zondag kapot. Netbeheerder Stedin heeft daar dinsdag aan gewerkt. Mogelijk werkt dinsdagavond de straatverlichting weer.

Schade
In de aangifte wordt een voorzichtig schadebedrag van 5000 euro genoemd. In ieder geval uit twee transformatoren is koper gestolen. Per transformator is er ruim 60 kilo koper ontvreemd. Zoals het er nu naar uitziet, gaat het om ‘aardkoper’, legt een woordvoerster van Stedin uit. “Als dat wordt gestolen, blijven de transformatoren vaak nog wel functioneren, maar krijgen wij wel een signaal dat de situatie niet stabiel is.” In het transformatorhuisje wordt gewerkt met middenspanning van 13.000 volt.

Tips over de diefstal, zijn bij de politie welkom via het nummer 0900-8844.

Heeft u een nieuwstip of aanvullende informatie? Tip de redactie via WhatsApp: 06-19541384

Dit kan u ook interesseren

Deel dit bericht:

Reageer