Tiplijn: 06-19541384

Brandweer rukt uit voor vernietigingsproef Japanse duizendknoop in Merconloods

0

ALBLASSERDAM – De brandweer van Alblasserdam is dinsdag 29 maart 2022 met spoed uitgerukt voor een melding van een brand bij de oude Merconloods aan de West-Kinderdijk. Vanuit het pand kwamen stoomwolken. Toen de brandweer ter plaatse kwam, bleek dat men in het pand bezig was met een proef, waarbij werd geprobeerd de Japanse duizendknoop die op het terrein woekert, te vernietigen met stoom. Als de proef slaagt, zal de bestrijdingsmethode veel breder ingezet gaan worden.

In Nederland heeft men sinds enkele jaren behoorlijk last van de Japanse duizendknoop en zit men met de handen in het haar als het gaat om de bestrijding van de plant. Wur.nl meldt hierover: “Japanse duizendknoop (Fallopia japonica) wordt tot de meest invasieve exoten gerekend. Is de plant eenmaal gevestigd, dan is hij zeer moeilijk weer weg te krijgen. Door zijn sterke groeikracht worden inheemse plantensoorten verdrongen. De sterke wortelstokken en stengels van de Japanse duizendknoop zijn in staat om schade te veroorzaken aan gebouwen, leidingen en wegen.”

Anderhalve meter
In de oude Merconloods was daarom dinsdag een proefopstelling gemaakt, waarbij onder hoge druk stoom in de de grond werd gespoten tot op anderhalve meter diepte. De hele (zand)grond werd meter voor meter verwarmd tot ruim honderd graden. Tijdens de werkzaamheden kwam er ook stoom terecht aan de buitenkant van de loods. Dit werd gezien door passanten. Binnenkort wordt bekeken of de proef is geslaagd en de Japanse duizendknoop op die locatie is vernietigd.

25 jaar
Overigens zijn ‘Stoom en kokend water’ vrij bijzonder als het gaat om het Merconterrein. Het is intussen namelijk al één van de langstlopende woningbouwprojecten in Alblasserdam. Al in 1997 werd er over woningbouw op die locatie gesproken. In 1999 verkocht Mercon Steel Structures het bedrijfsterrein aan projectontwikkelaar Planoform uit Arnhem. In de jaren die volgden gingen meerdere projectontwikkelaars ermee aan de slag, maar telkens strandde de ontwikkeling. Ook het deel waar Kloos gevestigd was, kwam vrij en werd betrokken bij het te bebouwen gebied. In de archiefstukken wordt daarom vaak gesproken over de ontwikkeling van ‘Mercon Kloos’.

Failliet
In 2010 floot de Raad van State de gemeente Alblasserdam terug, omdat het plan volgens de Raad van State is strijd was met de wet. Dit had onder meer te maken met de verkeersafhandeling op de dijk. Inmiddels, 25 jaar na de eerste gesprekken over woningbouw bij Mercon, zijn er nog steeds woningbouwplannen èn er zijn nog steeds tegenslagen. De planning is intussen alweer flink opgeschoven en de verkoop van woningen is uitgesteld. Verkochte bouwnummers zijn teruggetrokken. Aannemer Tetteroo uit Den Haag is failliet. Een deel van het terrein wordt verhuurd aan jachtenbouwen Oceanco. Zij gaan het terrein gebruiken als parkeergelegenheid. Het voornemen van de projectontwikkelaars is uiteindelijk nog steeds dat er een kleine 300 woningen worden gebouwd. 25 daarvan zouden sociale huurwoningen moeten worden. Althans, dat was een voorwaarde van wethouder Chris Goedhart, ruimt 21 jaar geleden.

 

Klaroen, 19 april 2000 Klaroen, 21 maart 2001 Klaroen, 27 januari 1999 Klaroen, 1997 Klaroen, 19 april 2000

Heeft u een nieuwstip of aanvullende informatie? Tip de redactie via WhatsApp: 06-19541384

Dit kan u ook interesseren

Deel dit bericht:

Reageer