Tiplijn: 06-19541384

Beveiligers belemmeren persfotografen; gemeente start onderzoek en stopt inhuur

0

HARDINXVELD-GIESSENDAM – De gemeente Hardinxveld-Giessendam gaat nader onderzoek doen naar een incident dat vrijdagavond 3 september 2021 plaatsvond bij de strandjes ter hoogte van de Rivierdijk in Hardinxveld. Beveiligers belemmerden daar persfotografen in hun werkzaamheden. “We werden echt belaagd. Er is geduwd en er is een fotograaf in zijn gezicht gehoest, toen hij aan een beveiliger vroeg of zij 1,5 meter afstand wilde houden en van hem af wilde blijven. Uiteindelijk gingen ze er zelfs een hond bijhalen om ons weg te sturen. De hond werd gebruikt om ons te bedreigen. De situatie werd zo intimiderend en dreigend dat we 112 hebben gebeld en om hulp van de politie hebben gevraagd,” vertelt één van de fotografen.

De persfotografen waren aanwezig, omdat de hulpdiensten waren opgeroepen voor een ongeval in het gebied, dat tijdelijk is afgesloten. Drie aanwezige fotografen waren in het bezit van de landelijke politieperskaart en zouden daarmee toegang moeten krijgen om hun werk te kunnen doen. De door de gemeente ingehuurde beveiligers waren, zoals het er nu naar uitziet, niet gediend van de aanwezigheid van de pers. Het betrof namelijk één van hun collega’s die gewond was geraakt in het gebied.

De gemeente Hardinxveld-Giessendam onderzoekt wat er precies gebeurde tijdens het incident.  Tot die tijd is het betrokken beveiligingsbedrijf op non-actief gesteld. De gemeente doet voorlopig geen zaken met de beveiligers, totdat helder is wat er is gebeurd en hoe dit kon gebeuren. Voorlopig wordt een ander beveiligingsbedrijf ingehuurd om toezicht te houden bij de strandjes.

Burgemeester Dirk Heijkoop heeft vrijdag 10 september gesprekken gevoerd met de beveiligers en de journalisten. De journalisten benadrukten in het gesprek welke impact het gedrag van de beveiligers heeft gehad. De confrontatie is grotendeels op camera en geluid vastgelegd. Een deel van deze opnames is vrijdag al ten gehore gebracht. Er wordt overwogen aangifte te doen bij de politie.

Het fietspad en het daarachter gelegen strandjes waren in de voorgaande weekenden afgesloten vanwege eerdere overlast. De afsluiting is op 7 september beëindigd.

Foto: gemeente Hardinxveld-Giessendam.

 

Dit kan u ook interesseren

Deel dit bericht:

Reageer