Tiplijn: 06-19541384

Brand zorgt voor zure stank in regio; brand na uren blussen onder controle

0

DORDRECHT- In een schroothoop bij een bedrijf aan de ‘s-Gravendeelsedijk in Dordrecht is maandagmiddag 10 mei 2021 brand ontstaan. De hulpdiensten hebben opgeschaald naar grip1. Om de verspreiding van de rook in kaart te brengen zijn drie meetploegen gealarmeerd. De brandweer verwacht uren bezig te zijn om de brand uit te krijgen.

Door de harde wind blijft de rook laag bij de grond hangen. Dit zorgt voor extra overlast, meldt de brandweer.

Het verkeer dat op de A16 rijdt heeft rookoverlast. Om het verkeer veilig door de rook te leiden is de snelheid op de A16 door Rijkswaterstaat teruggebracht naar 70km/uur.

De berg schroot wordt met een kraan uit elkaar getrokken. Als er een schep schroot uit de berg wordt geschept komt de brand aan de oppervlakte en kan er geblust worden. Bij blussen komt er extra witte rook vrij. Zo wordt de brand stapje voor stapje aangepakt. Een 4e en een 5e meetploeg zijn opgeroepen om de rookoverlast in kaart te brengen.

VeiligheidsregioZHZ meldt: “De rook heeft een wat zure lucht, die het gevolg is van verbrandend plastic in de schroothoop. Door de harde en wat variërende wind wordt de rook sterk verdund en is deze geur in een groot gebied te ruiken. 5 meetploegen meten, op het moment van schrijven: 2 in Zwijndrecht, 1 in het centrum van Dordrecht, en 1 nabij de brand. 1 meetploeg meet op de Mijlweg. De plek van de meetploegen varieert.”

De schroothoop is zover uit elkaar getrokken dat blussen met meer water nut heeft. De blusboot is ingezet.

De zuur ruikende rook wordt onder meer waargenomen in Dordrecht, Zwijndrecht , Hendrik-Ido-Ambacht en Papendrecht.

Rond 18.20 uur meldt de brandweer dat de brand onder controle is. De brandweer blijft, in samenwerking met het bedrijf waar de brand woedt, de berg schroot uit elkaar halen en blussen. De verwachting is dat dit nog tot ongeveer 20.00 uur duurt. Veel hulpverleners gaan met vervolg of terug naar de kazerne.

Foto’s: Eline Moerkerken, Gerard van Helden en Glenn Nannings.

:

 

 

Dit kan u ook interesseren

Deel dit bericht:

Reageer