Tiplijn: 06-19541384

Politie en wandelaar redden schaap in Oud-Alblas

0

OUD-ALBLAS – In een weiland langs de Heiweg in Oud-Alblas is zondag 25 april 2021 een schaap op haar rug terecht gekomen. Dit was voor het schaap een levensbedreigende situatie. Een oplettende vrouw die in de omgeving aan het wandelen was, zag het schaap liggen. Het dier was zo zwaar, dat zij het niet zelf rechtop kreeg. De vrouw belde de meldkamer en niet veel later kwam de politie ter plaatse voor hulp.

De dierenbescherming legt uit waarom het gevaarlijk is als een schaap te lang op de rug ligt: “Een schaap is een herkauwer en heeft 4 magen: pens, lebmaag, boekmaag en netmaag. Ligt het dier op de rug, dan kan het gas dat de pens aanmaakt er niet uit. Normaal boert het schaap dit uit tijdens het herkauwen. Het gevolg is dat het gas gaat uitzetten en de longen verdrukt, zodat het schaap stikt. Het is dus belangrijk dat het dier zo snel mogelijk uit zijn benarde positie wordt geholpen.”

In deze tijd van het jaar lopen schapen extra risico om op hun rug terecht te komen. De dierenbescherming: “Dit is voor het schaap een levensbedreigende situatie. Door een zware vacht of omdat ze drachtig zijn, zijn ze topzwaar en kunnen niet meer zelf overeind komen. Snel hulp bieden is noodzakelijk. Je kunt het dier niet zomaar omrollen. Hierdoor kan een maagkanteling optreden waardoor het dier alsnog komt te overlijden. Rol een schaap dus niet naar links of naar rechts.”

Heeft u een nieuwstip of aanvullende informatie? Tip de redactie via WhatsApp: 06-19541384

Dit kan u ook interesseren

Deel dit bericht:

Reageer