Tiplijn: 06-19541384

Gevaarlijke stof ontsnapt door lekkage bij bedrijf in Zwijndrecht

2

ZWIJNDRECHT – Door een lekkage bij Ashland in Zwijndrecht is ethyleenoxide ontsnapt. De lekkage bij het bedrijf aan de Noordweg ontstond woensdagmiddag 3 maart 2021 rond 12.15 uur. Doordat de sprinklerinstallatie werd geactiveerd, werd de lekkende stof direct neergeslagen. De bedrijfsbrandweer wist het lek snel te dichten. Daarna was nog wel wat uitstroom van de ethyleenoxide die nog in de leiding zat.

De brandweer heeft daarom een waterscherm geplaatst om de stof lokaal neer te slaan, laat een woordvoerder van de brandweer weten. Ook zijn er metingen verricht, welke geen verontrustende waarden gaven. In 2019 ontstond ook een lekkage en ontsnapte ethyleenoxide bij Ashland in Zwijndrecht. Ook toen kon het lek snel worden gedicht en zou er geen sprake geweest zijn van gevaar voor de omgeving.

Ethyleenoxide
Etheenoxide, doorgaans ethyleenoxide genoemd, is een ontvlambaar gas en vormt met lucht explosieve mengsels. De stof reageert hevig met vele stoffen. De damp van etheenoxide is irriterend voor de ogen, huid en luchtwegen. Een waterige oplossing van de stof kan blaren op de huid veroorzaken. Deze stof is bij langdurige blootstelling en bij hoge concentraties gevaarlijk voor de gezondheid.

Heeft u een nieuwstip of aanvullende informatie? Tip de redactie via WhatsApp: 06-19541384

Dit kan u ook interesseren

Deel dit bericht:

2 reacties

 1. Over de gevaarseigenschappen van E.O.

  Wat een gebrekkige informatie! Deze stof is zeer giftig het tast je genen aan en is zeer kankerverwekkend, Wij noemen dit Mutageen en Carcinogeen. Mutageen betekent dat gezonde kinderen maken niet meer mogelijk is na blootstelling aan deze stof zowel geldig voor man als vrouw.
  Wanneer men de stof kan ruiken, en de concentratie dus boven de reukgrens komt, dan is de dosis waaraan men is blootgesteld 200 maal hoger dan aanvaardbaar.

  Om te mogen rijden met deze stof is destijds door Shell (producent) de eis gesteld dat Chauffeurs een speciale extra opleiding volgen, specifiek voor die stof. Helaas rijdt tegenwoordig jan en alleman hiermee rond.

  Dus de stelling langdurig bij hoge concentraties? Vind u het gek dat zoveel incidenten plaatsvinden met deze stof wanneer uitgegaan wordt dat het niet zo heel gevaarlijk is?

  Deze stof heeft zo’n hoog doordringend vermogen dat verbandmateriaal in de oorspronkelijke verpakking inclusief overdozen in een ruimte word gezet die vervolgens gevuld wordt met E.O. en daarmee alles steriel wordt, inclusief het verband zelf. De E.O. wordt daarna uit de ruimte gezogen en afgefakkeld.

Reageer