Tiplijn: 06-19541384

Hulpdiensten blikken terug op twee drukke schaatsdagen

0

REGIO – De twee schaatsdagen in de Alblasserwaard, zaterdag 13 februari en zondag 14 februari 2021, waren voor de hulpdiensten drukke dagen. Zondag is wel aanmerkelijk rustiger verlopen dan zaterdag. Dat vertelt Leo Roos, officier van dienst van ambulancedienst. “Daar waar we zaterdag nog 35 keer met de ambulance op pad moesten, hebben we zondag ongeveer 10 mensen vervoerd. Deze slachtoffers hadden onder andere hoofdwonden, heupfracturen en armfracturen,” vertelt Roos.

Er werd de twee dagen door de hulpdiensten vanuit een actiecentrum in Bleskensgraaf met elkaar samengewerkt, om alles zo goed en veilig mogelijk te laten verlopen op en bij het ijs in de regio.

De hotspots van de dagen waren vooral Kinderdijk en Alblasserdam. Daar waren, in vergelijking met de rest van de regio, de meeste mensen op de been en schaats. Naar mate de dag vorderde, werd de kwaliteit van het ijs minder. De temperatuur was boven het vriespunt. Bij Kinderdijk en Oud-Alblas zakten diverse schaatsers door het ijs. Zij wisten zelfstandig uit de wakken te komen. Verder waren er in Kinderdijk opvallend veel wandelende toeristen. Naar schatting de meesten kwamen niet uit de regio.

Leo Roos kijkt tevreden terug op de voorlopig laatste schaatsdag en vertelt: “Tegen de verwachting in, is het op het ijs best goed gegaan. Er stonden zondag drie extra ambulances klaar. Zaterdag waren er vier extra ambulances, bovenop de normale sterkte van negen ambulances. Verder reed de brandweerquad van brandweer Hendrik-Ido-Ambacht bij Kinderdijk, met voorop iemand van de brandweer en achterop iemand van de ambulancedienst. We waren goed voorbereid. In ons geval is het: hoe minder zielen in de ambulance, hoe meer vreugd. Het was al met al voor veel mensen een mooie feestje. Veel mensen hebben van het ijs genoten en hebben geschaatst op één van de mooiste stukken ijs van Nederland.”

In de regio waren, exclusief de parkeerplaats van IHC in Kinderdijk, 5300 extra parkeerplekken gecreëerd. Automobilisten konden hierdoor onder meer hun voertuig kwijt in weilanden langs de schaatsroute. De Reddingsbrigade hielp en verzorgde met 50 vrijwilligers toezicht op slechte stukken ijs en kon, als dat nodig was, meteen hulp verlenen. Ook de EHBO van Sterrenburg stond beide dagen klaar voor hulp.

Binnenkort zullen de hulpdiensten de situatie van de afgelopen week gaan evalueren. Daarbij wordt onder meer gekeken naar hoe in de toekomst wordt omgegaan met situaties, zoals deze week: dat er duizenden mensen naar de regio komen, terwijl er geen officiële Molentocht is en er dus ook geen officieel evenement is en er dus ook geen organisatie is waar met op kan terugvallen.

Tekst: Peter Stam / Alblasserdamsnieuws.nl. Foto’s: Peter Stam, Jorrit de Haas, Willem de Wolf en VRZHZ.

Heeft u een nieuwstip of aanvullende informatie? Tip de redactie via WhatsApp: 06-19541384

Dit kan u ook interesseren

Deel dit bericht:

Reageer