Tiplijn: 06-19541384

Rechts-extremistische jongeman (19) in Zwijndrecht aangehouden; veel nazi-materiaal in huis

0

ZWIJNDRECHT – De politie heeft dinsdag 27 oktober in Zwijndrecht een jongeman van 19 jaar aangehouden. Hij wordt verdacht van rechts-extremistische opruiing en misdrijven met een terroristisch oogmerk. Bij de doorzoeking van het ouderlijk huis van de Zwijndrechtenaar is beslag gelegd op grote hoeveelheden nazi-materiaal.

Ook in Amsterdam werd dezelfde dag een 19-jarige jongeman aangehouden vanwege dezelfde verdenkingen. Het gaat om twee afzonderlijke, op zichzelf staande onderzoeken. De onderzoeken door de landelijke recherche en regionale recherche Rotterdam zijn begin oktober begonnen met informatie van de AIVD. Tijdens de huiszoekingen bij de twee verdachten werd veel nazi-materiaal aangetroffen, waaronder een hakenkruisvlag, uniformen, posters, digitale gegevensdragers en verboden messen.

De verdachten zouden deel uitmaken van rechts-extremistische groepen, die online aanzetten tot rassenhaat, antisemitisme en geweldplegers verheerlijken. Eén van de groeperingen is bekend als ‘The Base’, een internationaal netwerk van rechts-extremisten, dat het bezit van vuurwapens aanprijst en dreigt met geweld van vuurwapens.

Beide verdachten zijn vrijdag door de officier van justitie voorgeleid aan de rechter-commissaris in Rotterdam, die hen voor twee weken in bewaring heeft gesteld. Foto: archief.

Dit kan u ook interesseren

Deel dit bericht:

Reageer