Tiplijn: 06-19541384

Blusboot koelt oververhitte Brug over de Noord

0

ALBLASSERDAM – De blusboot Zuid-Holland Zuid is zaterdagavond 8 augustus ingezet voor het koelen van de oververhitte Brug over de Noord. Vanwege de warmte zetten de stalen brugonderdelen uit met het gevolg dat het kan gebeuren dat de brug tussen Alblasserdam en Hendrik-Ido-Ambacht niet meer open of dicht gaat. Daarom wordt sinds vrijdagmiddag 7 augustus 2020 preventief gekoeld door Rijkswaterstaat door duizenden liters water per uur over de klep van de brug te laten stromen.

Rijkswaterstaat controleert tijdens deze warme dagen regelmatig of de maatregelen nog voldoen. Zaterdagavond bleek alleen het koelen via het brugdek niet voldoende en werd de hulp van de brandweer ingeroepen vanaf het water. De in Dordrecht gestationeerde blusboot voer naar Alblasserdam en heeft enkele uren het staal aan de onderkant van de brug gekoeld. Ook werd één van de rijbanen afgesloten voor het verkeer.

Naast de Brug over de Noord worden in de regio door Rijkswaterstaat ook de Stadsbrug tussen Dordrecht en Zwijndrecht en de Merwedebrug bij Gorinchem gekoeld. Bij de Merwedebrug was een drastische maatregel nodig. Daar werd in de nacht van vrijdag op zaterdag 8 augustus ruim een centimeter van de klep van de brug afgeslepen om te voorkomen dat deze niet meer open en dicht zou kunnen. Foto’s: Tiemen Schuit.

Onderstaande foto’s zijn vrijdagavond 7 augustus gemaakt toen met de maatregelen werd gestart. Een medewerker van Rijkswaterstaat voert een meting uit, de brug wordt gekoeld met water en verkeersregelaars helpen een fietsster over een hoge drempel die nodig is voor de waterslangen. Foto’s: Peter Stam.

Dit kan u ook interesseren

Deel dit bericht:

Reageer