Tiplijn: 06-19541384

Vermoedelijke windhoos trekt over Oud-Alblas; takken van bomen gerukt; koe te water

0

OUD-ALBLAS – Langs de Heiweg en de N214 bij Oud-Alblas is vrijdagochtend 5 juni 2020 stormschade ontstaan. Halverwege de ochtend trok een bui over. Aan de schadesporen te zien, lijkt het te gaan om een windhoos. Grote takken werden van bomen langs de Heiweg gerukt. Een deel van de takken kwam een stuk verderop in een weiland met koeien terecht. Eén van de koeien raakte te water.

Even verderop waaiden in het bos langs de N214 enkele bomen omver.

Omdat in Oud-Alblas flinke takken op de Heiweg terecht waren gekomen, moest de brandweer van Papendrecht ter plaatse komen. De brandweerlieden hebben de takken in stukken gezaagd en aan de kant van de weg gelegd. Net toen de brandweer even verderop de te water geraakte koe uit het water wilde gaan halen, klom het dier, na een wandeling door de sloot, zelf weer op de kant. De koe lijkt ongedeerd te zijn gebleven.

Ook elders in het land wordt melding gemaakt van een windhoos. In Zeist waaide onder meer een stelling omver en waaien takken van bomen. Een buurtbewoner vertelt daar tegen RTV Utrecht dat het qua geluid leek alsof er een troep paarden langskwam.

Wikipedia
Een windhoos is een wervelwind (een snel draaiende kolom lucht) die vaak als een trechtervormige slurf onder een onweerswolk zichtbaar is. Vooral in de zomerperiode, maar soms ook in de winter, gaan buien zo nu en dan vergezeld van windhozen. De hoos trekt met de bui mee en kan een spoor van vernielingen achterlaten. Soms bevat de windhoos objecten die tijdens de tocht over het aardoppervlak zijn opgezogen. De zichtbare slurf bestaat net als een wolk uit waterdruppeltjes. De windsnelheden bij een windhoos kunnen zeer lokaal oplopen tot enkele honderden kilometers per uur en de passage van een hoos gaat gepaard met een enorm lawaai.

 

Heeft u een nieuwstip of aanvullende informatie? Tip de redactie via WhatsApp: 06-19541384

Dit kan u ook interesseren

Deel dit bericht:

Reageer