Tiplijn: 06-19541384

Grote brandweeroefening in Leerdamse binnenstad

0

LEERDAM – De brandweer heeft maandagavond 28 mei 2018 een grote brandweeroefening gehouden in de Leerdamse binnenstad. Brandweerposten uit Leerdam, Schoonrewoerd, Asperen en Gorinchem namen deel aan de oefening. O.a. werden 5 tankautospuiten en een hoogwerker ingezet. Omstreeks 19.45 uur begon de oefening.

Scenario
Een eredienst in de Grote Kerk, aan de Kerkstraat, in Leerdam werd verstoord door een verwarde man. Deze man liep de kerk in, sticht brand in de consistorie, en rent vervolgens naar de toren en loopt onderweg twee personen in de kerk omver. Deze blijven gewond op de grond liggen. In de toren sticht de verwarde man brand in de CV-ruimte op de begane grond én een kleine brand bij het orgel. Hierdoor kan de organist niet meer vluchten. Vervolgens rent de verwarde man de toren in en sticht brand op de zolder en in de toren. De persoon vlucht vervolgens hoger de toren in waar hij buiten bewustzijn raakt door de rook. De brand in de kap ontwikkeld zich snel. In de loop van het incident werd de brand ter hoogte van de toren en kap uitslaand en werd de kapconstructie zodanig verzwakt dat de constructie van de gevels instabiel zijn.

Naast de 5 tankautospuiten en een hoogwerker werd ook het Groot Watertransport (WTS) van brandweer Gorinchem ingezet. Dit team zorgt er voor dat er genoeg waterwinning is. De Brandweer had snel alle slachtoffers buiten en het vuur grotendeels onder controle. De brandweer spreekt van een geslaagde oefening.

De Leerdamse (waarnemend) burgemeester Tjerk Bruinsma liet zich ter plaatse informeren. Ook was er ruimte voor publiek. Zij konden tijdens de inzet vanaf de zijlijn meekijken.

Foto’s: Jur van der Pijl

Dit kan u ook interesseren

Deel dit bericht:

Reageer