Tiplijn: 06-19541384

Medaille voor agent en burgerhulpverlener na redden vrouw uit brandende auto

0
LEERDAM – De Leerdamse wijkagent Gerco Gijsbers heeft woensdagmiddag op het gemeentehuis in Asperen een zilveren heldenpenning gekregen voor zijn kordate handelen bij een zeer ernstig ongeval in november 2016 langs de N848 bij Asperen.
Gijsbers kreeg de penning uit handen van de Lingewaalse burgemeester Loes van Ruijven voor zijn optreden bij een zeer ernstig ongeval op 11 november 2016 waarbij een 68-jarige Leerdamse zwaar gewond raakte. Tegenover het AD verteld Gijsbers dat hij bij aankomst de vrouw in haar brandende auto ziet liggen. “Ik ren terug naar de auto om mijn brandblusser te pakken, maar die weigerde. Dat is heel vervelend.” aldus Gijsbers.

Gijsbers liet verschillende omstanders in de inmiddels ontstaande file naar brandblussers vragen. Maar op dat moment kwam een andere man met een emmer aan. “Die auto stond al behoorlijk in brand. Ik ging het water in en begon de brand te blussen met die emmer”. Samen met twee andere omstanders kregen zij de vrouw uit haar auto.

Trots
Gerco Gijsbers is vooral trots op de omstanders van wie hij hulp kreeg. “Ik sta daar alleen. Je hebt natuurlijk vaak dat mensen zich tegen de politie keren, maar dit was gewoon perfecte samenwerking tussen de burger en de politie. Dit is uniek. Het is zo mooi om dat mee te maken.”

Zilveren heldenpenning
Gerco Gijsbers kreeg voor zijn optreden een zilveren heldenpenning van het Carnegie Heldenfonds. Normaal gezien komen agenten niet in aanmerking voor zo’n onderscheiding omdat dit bij hun werk hoort, maar voor Gerco werd een uitzondering gemaakt. “Dit was veel meer dan van een politieman in redelijkheid verwacht had kunnen worden.” aldus burgemeester Loes van Ruijven. Naast Gerco werd ook nog een andere omstander beloond voor zijn optreden. Hij kreeg een bronzen penning.

Herenigd
Twee weken na het ongeval zijn Gerco en het slachtoffer onverwachts herenigd. Het slachtoffer vertelde tegenover het AD dat zij Gerco tegenkwam bij het tankstation aan de Parallelweg in Leerdam. “Ik vroeg hem of hij van de politie Asperen was en hij zei dat het klopte. Hierop zette hij zijn auto aan de kant en stelde zich voor. Daarna bracht hij  mij naar huis” . Gerco zelf was ook blij dat hij de vrouw twee weken na het ongeval weer in levende lijve zag.“Op het moment dat zij wegging met de ambulance kregen wij door dat ze heel zwaar gewond zou zijn. Als je haar dan twee weken later in levende lijve lopend tegenkomt op straat, dan denk ik: dat is mooi. Dat is echt kicken en daar ben ik best wel trots op.” Bron: 112-Glasstad.nl

Foto van de situatie 11 november 2016: Jur van der Pijl

Dit kan u ook interesseren

Deel dit bericht:

Reageer