Tiplijn: 06-19541384

Politie zoekt groep pinpasdieven na brutale diefstal in Dordrecht

1

DORDRECHT – Een 69-jarige vrouw uit Dordrecht werd deze zomer slachtoffer van “shouldering” en daarna bestolen van haar pinpas. De dieven trokken daarbij alle registers open en voerden in groepsverband een enorm toneelstuk op om de pas van de vrouw te stelen. Daarna werd er eerst geld gepind en ging de groep op kosten van het slachtoffer eten bij de McDonalds op de Coolsingel in Rotterdam. En het bleek niet de eerste keer te zijn.

Op 5 juli 2016 rond 15.50 uur deed een 69-jarige dame een boodschap in supermarkt Albert Heijn aan Korte Parallelweg 221 te Dordrecht bij het winkelcentrum Maasplaza. Bij de bloemenkiosk kocht zij een bloemetje en rekende dit, bij de servicebalie, af met haar pinpas. Waarschijnlijk is hier de pincode afgekeken mogelijk door een licht getinte man met een baard welke achter haar stond. Zij deed haar portemonnee met bankpas in haar schoudertas en liep naar de parkeerplaats. In haar auto zette zij haar de schoudertas op de bijrijdersstoel. Op het moment dat zij weg wilde rijden, werd door een haar onbekende vrouw op de ruit geklopt aan de bestuurderskant. Kort achter deze vrouw stond een voor haar onbekende man die aan het bellen was in de Franse taal. Hij had een licht getinte huidskleur en droeg donker glad haar in een gedekt model.

Toen de vrouw het portier opende vertelde de onbekende vrouw in gebrekkig Nederlands dat zij niet wist waar ze was. Haar GPS deed het niet en zij moest naar Brussel. Omdat het slachtoffer de vrouw niet kon helpen heeft zij het portier weer dichtgetrokken. Maar de onbekende vrouw klopte weer op de ruit waarna het slachtoffer is uitgestapt. Met haar rug naar haar auto gekeerd en de onbekende man die nog steeds aan het bellen was, ging de vrouw met haar het gesprek aan. Op dat moment komt er ‘toevallig’ een bestuurder met Belgisch kenteken langs die ook nog eens Frans sprak. Deze man kon de vrouw helpen. Achteraf bleek dat deze man bij het opgevoerde “toneelstukje” hoorde. Het slachtoffer is vervolgens in haar auto gestapt. Ze heeft nog in haar tas gekeken en zag dat haar portemonnee gewoon in deze tas zat waarop ze is weggereden. De volgende dag, woensdag 6 juli, wilde zij haar bankpas gebruiken en toen bleek dat deze niet meer in haar portemonnee zat. Kennelijk is deze weggenomen op het moment dat zij door de vrouw werd aangesproken door vermoedelijk de man die achter haar stond.

Transacties
Bij het raadplegen van haar rekening bleek dat er inmiddels diverse transacties hadden plaatsgevonden. In totaal is er 1.115,62 euro van haar rekening gehaald. Het slachtoffer heeft direct haar rekening laten blokkeren. Op de camerabeelden van de supermarkt is te zien dat de man met baard keek welke pincode zij intoetste. De man met baard hoorde bij de vrouw en man die haar op de parkeerplaats hadden aangesproken. Deze drie personen behoorden bij een groep mensen die in totaal uit 5 personen bestond.

Uit onderzoek blijkt dat er verschillende geldbedragen zijn gepind op 5 en 6 juli 2016.

5 juli
– 1.000,00 euro bij een ING geldautomaat te Dordrecht (beelden)
– 50,00 euro bij een Rabobank geldautomaat aan de Spuiboulevard 210 in Dordrecht
– 38,40 euro bij een McDonalds filiaal aan Coolsingel 207 te Rotterdam

6 juli
– 20,00 euro bij een ING geldautomaat in de supermarkt Albert Heijn van der Poel aan de Admiraalplein 162-165 te Dordrecht en 7,22 euro bij één van de kassa’s.

Niet de eerste keer
Uit verder onderzoek blijkt dat de man met baard eerder heeft gepind met een andere gestolen pinpas. Op 25 juni had een 67-jarige vrouw haar pinpas laten zitten in een parkeerautomaat in een parkeergarage aan de Watermanweg in Rotterdam. Toen zij terug ging naar de parkeergarage, was de pas verdwenen. Met die pas is om 16.23 uur 500 euro gepind op de Hesseplaats in Rotterdam. Dit blijkt om dezelfde man te gaan als de man die op 5 juli geld heeft gepind met gestolen bankpas van de 69-jarige vrouw.

Vragen
Wie herkent de mannen en vrouwen op de beelden? Wie heeft andere informatie wat kan helpen bij het onderzoek? Bel dan met de gratis opsporingstiplijn 0800-6070. Anoniem melden kan ook via 0800-7000.

Beeld en tekst: Politie

Dordt1 Dordt2 Dordt3 Dordt4

Dit kan u ook interesseren

Deel dit bericht:

1 reactie

Reageer