Tiplijn: 06-19541384

Milieuteam van politie treft 189 dode eenden aan in illegale eendenkooi

3

MOLENWAARD – Na een anonieme tip troffen het milieuteam van de politie en de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) donderdag 1 september 2016, 189 dode en 120 levende eenden aan in een illegale eendenkooi in de gemeente Molenwaard. Een 51-jarige man uit de gemeente Molenwaard is aangehouden. In welk deel van Molenwaard de eenden exact zijn gevonden, wil de politie niet zeggen, omdat dit ‘te herleidbaar’ is.

Politiehelikopter
Bij het onderzoek naar de anonieme tip gebruikte de politie onder andere een helikopter om een goed beeld te krijgen van het weidegebied. Toen ze daar inderdaad aanwijzingen zagen voor illegale praktijken, werd het onderzoek op de grond samen met de NVWA voortgezet. Op een terrein dat door de gemeente slechts was aangewezen als weidegrond stonden een schuurtje, omheiningen en diverse vangkooien.

Gebroken nek
Toen het gebied nader onderzocht werd, vonden ze de verdrietige buit: 189 eenden waarvan de nek waarschijnlijk diezelfde ochtend was gebroken en 120 levende exemplaren waar de vleugels van waren gekortwiekt om te verhinderen dat zij weg zouden vliegen. De levende dieren werden waarschijnlijk gebruikt om soortgenoten te lokken. De politie vermoedt dat de vogels gestroopt werden voor de verkoop van hun vlees.

Aangehouden
Een 51-jarige man uit de gemeente Molenwaard is aangehouden. Hij wordt verdacht van overtreding van de flora- en faunawet en het gebruiken van een illegale manier om dieren te vangen. De Omgevingsdienst gaat namens de gemeente de bouwsels verwijderen. Het milieuteam van de politie en de NVWA doen verder onderzoek naar de eendenkooi en de handelswijze van de verdachte. De nog levende eenden zijn overgedragen aan de Dierenambulance.

dode-eenden-molenwaard (Medium) dode-eenden-molenwaard-2 (Medium)

Dit kan u ook interesseren

Deel dit bericht:

3 reacties

  1. Snel oordeel… enig idee waar de eendenborstfilet vandasn komt die je op je bord krijgt in een restaurant?!

Reageer