Tiplijn: 06-19541384

Mannen uit Dordrecht en Binnenmaas aangehouden voor grootschalige drugssmokkel

0

DORDRECHT/BINNENMAAS – De politie en het Openbaar Ministerie denken met de aanhouding van zeven mannen een criminele organisatie te hebben opgerold die cocaïne smokkelde van Zuid-Amerika naar de Rotterdamse haven. Het afgelopen jaar deed de recherche van de Zeehavenpolitie Rotterdam onder leiding van een officier van justitie onderzoek naar een criminele organisatie die vanuit Zuid-Amerika cocaïne in containers smokkelde naar de Rotterdamse haven. Het onderzoek werd opgestart nadat informatie was binnengekomen over één van de verdachten.

Containers
In het onderzoek kwam vervolgens een inmiddels aangehouden medewerker van een Rotterdams transport- en expeditiebedrijf in Rotterdam naar voren. Het onderzoeksteam ontdekte dat hij een cruciale rol had. De cocaïne werd namelijk bijgepakt in containers met een reguliere handel voor bonafide afnemers. Maar deze man maakte het mogelijk dat informatie over de containers waar de cocaïne in zat, terecht kwam bij de mensen die de drugs invoerden. Zo kon hij ervoor zorgen dat containers zo vanaf haventerminals vervoerd werden, dat de drugs er onderweg uit gehaald konden worden. In een aantal gevallen gingen de containers ook door naar een bedrijventerrein in Moerdijk om ze daar leeg te halen.

Aanhoudingen
Maandag 4 juli werden, bij een gecoördineerde actie, vier mannen aangehouden. Dat gebeurde op een industrieterrein in Zevenbergen door een arrestatieteam van de politie en het team bijzondere bijstand van de Douane. Onder hen was de chauffeur van een truck die een container vervoerde met daarin dozen met blikken vis. Tussen de vis zat 200 kilo cocaïne. De container was in juni vanuit Ecuador aangekomen in de haven van Rotterdam. Het rechercheteam vermoedt dat de organisatie vaker partijen cocaïne heeft ingevoerd.

Vrijwel tegelijkertijd werden maandag in twee bedrijfspanden en vier woningen in Rotterdam Zuid en Ridderkerk invallen gedaan. In één van de bedrijfspanden werd een vijfde man aangehouden. Bij de doorzoekingen werden diverse voertuigen, telefoons en andere zaken in beslag genomen. Een zesde verdachte werd woensdag aangehouden. Een zevende verdachte vluchtte naar Bulgarije maar is inmiddels ook aangehouden.

De in Nederland aangehouden verdachten zijn mannen van 22 tot 59 jaar en afkomstig uit Rotterdam, Dordrecht en de gemeente Binnenmaas of zonder vaste woon- of verblijfplaats. De medewerker van het transportbedrijf is een 38-jarige Rotterdammer. De naar Bulgarije gevluchte man is 34 en komt eveneens uit Rotterdam. Inmiddels heeft het OM verzocht de man uit te leveren. De andere verdachten zijn donderdag en vrijdag voorgeleid. Vijf van hen zijn door de rechter-commissaris voor 14 dagen in bewaring gesteld. De chauffeur is inmiddels op vrije voeten gesteld. Hij blijft wel verdachte. Het onderzoek wordt voortgezet.

Foto: Politie

cocaine

Dit kan u ook interesseren

Deel dit bericht:

Reageer