Tiplijn: 06-19541384

Wijkagent: “Iedereen moet dit weten! Haal die huissleutel van je fietssleutel!”

0

ALBLASSERDAM – In het afgelopen jaar vonden in Alblasserdam tientallen insluipingen bij woningen plaats. In de nacht van maandag 9 op dinsdag 10 november 2015 was het weer raak. Ditmaal werd een woning aan de Brederostraat in het Damdorp leeggehaald, terwijl de bewoners op de bovenverdieping lagen te slapen. Bij de eerste inbraakmeldingen stond de politie in het Damdorp voor een raadsel. “Later werd een structuur zichtbaar en zagen we een specifieke ‘modus operandi’ (werkwijze, red.) die nog niet eerder in ons gebied was toegepast,” zo vertellen de Alblasserdamse wijkagenten.

Steeds brutaler
Er werd een groot onderzoek gestart, waarbij de hulp van de recherche werd ingeschakeld. Zo kwam de politie er achter dat de insluipers eerst aan poorten van tuinen voelden of die open waren. Als de poort inderdaad open was, werd er een kijkje genomen in de schuur of garage. De wijkagenten vervolgen: “In het begin werden er alleen fietsen meegenomen. De jongens werden echter steeds brutaler en kwamen er achter dat aan een fietssleutel vaak ook een huissleutel zat. Ook kwam het voor dat de huissleutel bijvoorbeeld in de schuur aan een spijkertje ophing. Met die sleutel slopen ze vervolgens de woning in en werden er, zonder braaksporen, tal van spullen zoals camera’s, laptops, televisies, geld en pasjes buitgemaakt. Er werd zelfs een autosleutel uit een woning gehaald, waarna de betreffende auto werd gestolen. Het werd serieus boevenwerk.”

Giga-onderzoek
Na enige tijd breidde het werkgebied van de jonge criminelen zich uit naar onder meer Hendrik-Ido-Ambacht. De agenten vertellen: “De vlek verspreidde zich. En hoewel we graag iedereen wilden waarschuwen voor deze methode, konden we er nog niet mee naar buiten komen. Dat zou het rechercheonderzoek ernstig verstoren. Er was, voor Alblasserdamse begrippen, een giga-onderzoek gestart, waarbij onopvallend gepost werd, telefoons uitgepeild werden en pseudokopen via Marktplaats werden gedaan.”

Drie aanhoudingen
Uiteindelijk kwamen er drie jonge hoofdverdachten uit Hendrik-Ido-Ambacht en een aantal helers en hulpjes in beeld. Nadat het onderzoek voldoende was gevorderd, werden de verdachten aangehouden. Tijdens de huiszoekingen, werden veel gestolen spullen aangetroffen en in beslaggenomen.

Dringende oproep
In de nacht van maandag op dinsdag 10 november 2015 bleek dat de methode, na enige tijd van rust, toch weer wordt gebruikt. Dat frustreert de politie enorm. “Iedereen moet dit weten! Haal die huissleutel van je fietssleutel, zet je fiets op slot en doe je schuur op slot!,” zo luidt de dringende oproep van de wijkagenten.

Grondig doorzocht
Bij de insluiping in de Brederostraat werden onder meer bankpassen en een telefoon weggenomen. “Ze hebben de benedenverdieping, terwijl de bewoners boven lagen te slapen, grondig doorzocht. De insluiping vond waarschijnlijk via de achterkant van het huis plaats en werd in de ochtend ontdekt. De schoudertas van de vrouw des huizes werd later op straat teruggevonden. De pasjes zijn inmiddels in Hendrik-Ido-Ambacht door iemand gevonden,” aldus een woordvoerster van de politie. Tips over de insluiping zijn welkom via het nummer 0900-8844.

Kom op!
Nu de ‘donkere dagen’ weer begonnen zijn, vinden de wijkagenten het de hoogste tijd dat er gewaarschuwd wordt voor insluipingen en inbraken. “Beste Alblasserdammers, kom op! Haal die waardevolle spullen bij het raam weg, draai de voordeur, achterdeur, schuurdeur en poort op slot als je weggaat. Zorg voor goede verlichting en laat het licht in huis branden als je weggaat. Pak je verantwoordelijkheid. Daarmee kun je voorkomen dat gelegenheidsboefjes hun slag slaan.”

Niet gek
Ook de huissleutel aan een spijkertje in de schuur hangen, aan de fietssleutel laten zitten of onder een steen bij de deur verstoppen mag wat de agenten betreft niet meer voorkomen. “Die plekken zijn veel te logisch. Inbrekers zijn echt niet gek.”

112
Tot slot benadrukken de agenten het belang van tijdig 112 bellen. “Bel bij een verdachte situatie direct 112. We horen tijdens buurtonderzoeken na een inbraken nog regelmatig: ‘Ik vertrouwde het inderdaad al niet helemaal, maar heb niet gebeld…’We zeggen het zo vaak en nu dus weer: we rijden veel liever tien keer te veel, dan één keer te weinig. Bel ons gewoon.”.

Twitter / Facebook
De Alblasserdamse wijkagenten Robert Jan Schaeffer, Arjan de Haan en Martin Stam zijn te volgen en te benaderen via Twitter en Facebook.

Tekst en foto: Peter Stam/ Alblasserdamsnieuws.nl.

Fietssleutel slot fietsslot sleutels sleutelbos Pasjes gevonden in ambacht

Dit kan u ook interesseren

Deel dit bericht:

Reageer