Tiplijn: 06-19541384

Meldkamer Dordrecht kan binnenkort locatie 112-beller zien

0

REGIO – De gezamenlijke meldkamer van politie, brandweer en ambulancedienst in Dordrecht, die de 112-meldingen uit Zuid-Holland Zuid verwerkt, neemt nog deze maand een systeem in gebruik waarmee de exacte locatie van de beller automatisch zichtbaar kan worden gemaakt. Tijdverlies bij het op pad sturen van hulpdiensten wordt met ‘Vaststelling Incident Locatie’ (VIL) tot een minimum beperkt.

“Mensen die 112 bellen terwijl ze onderweg zijn, bevinden zich vaak in een omgeving die ze niet precies kennen,” verduidelijkt directeur Hans Janssen van de Ambulancedienst Zuid-Holland Zuid. “Dan moeten ze met handen en voeten duidelijk maken waar ze zijn, door bijvoorbeeld objecten in de omgeving te beschrijven. Een betrokkene bij een ongeval kan ook zo geschrokken zijn, dat hij of zij het allemaal even niet meer weet.”

Een paar keer per week maken de meldkamercentralisten van de regio Zuid-Holland Zuid mee dat het even tijd kost om de precieze incidentlocatie boven water te krijgen. “Het systeem VIL dat de Dordtse meldkamer gaat gebruiken, kan gebruikt worden als de noodoproep binnenkomt via een smartphone. De centralist stuurt dan een sms naar de smartphone en vraagt de beller om deze te beantwoorden. Door dat te doen, verstuurt de beller zijn of haar precieze locatiegegevens direct terug aan de meldkamer.”

De ambulancedienst van buurregio Hollands Midden maakte onlangs bekend dat zij als eerste in Nederland met dit snufje van Italiaanse makelij gaat werken. Janssen: “Wij willen niet afwachten hoe de techniek daar functioneert, maar het direct zelf gaan gebruiken. De investering is relatief klein en de potentiële opbrengst is te groot om af te wachten. Het direct naar de juiste locatie toe rijden, kan levensreddend zijn.”

Hoeveel tijd ermee gewonnen wordt en wat dit precies opbrengt, is op voorhand niet te zeggen. Janssen: “De beller moet weliswaar een smartphone hebben, maar die hebben heel veel mensen. We gaan in de praktijk uitvinden hoe vaak VIL in actie komt en of de kwaliteit en snelheid van de zorg en hulp daardoor toenemen.”

Bron: Ambulancedienst ZHZ. Foto: Centralist Rob Vroegh.

Dit kan u ook interesseren

Deel dit bericht:

Reageer