Tiplijn: 06-19541384

Brandweer gaat met minder mensen uitrukken

0

REGIO – De brandweer in Zuid-Holland Zuid gaat als proef uitrukken met minder medewerkers op een blusvoertuig. De tankautospuit, het basisvoertuig van de brandweer, komt als eerste ter plaatse bij een incident. Op dit moment rukt dit voertuig uit met zes brandweermensen (TS-6). Als proef gaan diverse brandweerposten met totaal vier man op de tankautospuit (TS-4) uitrukken. Door de innovatie moet het fijnmazige netwerk van brandweerposten behouden blijven en wordt er bezuinigd.

Deelnemende brandweerposten
De beroepsbrandweerpost Dordrecht – Leerpark is reeds gestart met het uitrukken met vier mensen. De vrijwillige brandweerposten die per 1 oktober 2015 deelnemen aan het onderzoek naar de mogelijkheden van een TS-4 zijn: Arkel, Goudriaan en Nieuw-Lekkerland. Later dit jaar start het onderzoek in Hendrik-Ido-Ambacht, Leerdam, Gorinchem, Zwijndrecht, Sliedrecht, Klaaswaal en Ameide.

Aanleiding proef TS-4
Aanleiding van de TS-4 pilot is het in 2012 gestarte project Vernieuwde brandweerzorg om een innovatieve manier van werken te ontwikkelen. Het is de bedoeling om het fijnmazige netwerk van brandweerposten in de veiligheidsregio te behouden en kwalitatieve brandweerzorg te kunnen blijven leveren. Het project TS-4 maakt hier onderdeel van uit. Omdat niet op alle posten continu grote aantallen vrijwilligers beschikbaar zijn kan het uitrukken met vier personen hiervoor een oplossing bieden.

Veiligheid brandweermensen
Wanneer een brand of ander incident niet beheersbaar blijkt voor vier brandweermensen kunnen extra blusvoertuigen worden opgeroepen. Bij de pilot is aandacht voor de veiligheid van de brandweermensen. De deelnemende brandweerposten hebben de afgelopen maanden uitvoerig instructie gehad en geoefend met mogelijke scenario’s die kunnen optreden. Zo kunnen zij op een veilige manier het onderzoek in de praktijk uitvoeren.

Evaluatie
Naar de nieuwe uitrukmethode met maar vier brandweerlieden wordt door onafhankelijk onderzoek ervaring opgedaan. In de uitvoeringsfase worden gegevens van de inzetten met een blusvoertuig met vier medewerkers verzameld en geanalyseerd. Aan het einde van het eerste kwartaal van 2016 wordt een tussenevaluatie opgeleverd op basis van analyse van de verzamelde gegevens. Er zal dan op basis van de tussenresultaten worden besloten hoe verder te gaan met het project.

Dit kan u ook interesseren

Deel dit bericht:

Reageer