Tiplijn: 06-19541384

Brandweer Oud-Beijerland en Nieuw-Lekkerland winnaars tijdens brandweerwedstrijd in Leerdam

0

LEERDAM – Op zaterdag 26 september zijn in Leerdam de finales van de regionale brandweerkampioenschappen gehouden. De wedstrijd was verdeeld in twee onderdelen, namelijk ‘112’ en ‘WVD’. Aan het onderdeel 112 deden 9 ploegen uit de regio mee, bij het onderdeel WVD waren dit er 6.

112
De ploegen die deelnamen aan het ‘112’ onderdeel konden van alles verwachten, van brand tot een ongeval. In dit geval kregen zij allen een brandmelding in de Siemensstraat in Leerdam. Er zou brand woeden in een hoekwoning. De brand was mogelijk veroorzaakt door de bewoner, een meneer met een geestelijke stoornis. De man was bezig geweest met het maken van een gevaarlijk goedje genaamd acetonperoxide, oftewel tatp. Hierbij was iets fout gegaan waardoor een explosie ontstond. Bij aankomst van de brandweer lag er dan ook behoorlijk wat puin op straat. In de woning waren ten tijde van de explosie twee personen aanwezig. Voor de brandweerploegen de taak om de slachtoffers te vinden en uit de woning te halen. Al snel bleek dat de bewoner was overleden als gevolg van de explosie. De tweede persoon in de woning had door de klap snijwonden en gehoorbeschadiging.

Om de wedstrijd zo realistisch mogelijk te maken werd er in de (sloop)woning waar de wedstrijd werd gehouden echt vuur gestookt. Deze moest dus ook echt geblust worden. Daarnaast konden de brandweerploegen in de betreffende straat geen waterwinning opbouwen omdat het waterbedrijf precies in die straat bezig was met werkzaamheden aan de waterleiding. Om die reden werd de watertankwagen van brandweerpost Schoonrewoerd ook gebruikt tijdens de wedstrijd.

WVD
Ook in de Siemensstraat werd de wedstrijd WVD gehouden. WVD staat voor de Waarschuwings-en VerkenningsDienst van de brandweer. Deze ploegen meten onder andere gevaarlijke stoffen die mogelijk in de lucht zitten. Slechts enkele posten in de regio hebben een eigen WVD-team. De wedstrijdteams werden opgeroepen om een meting uit te voeren in de Siemensstraat. Daar werd namelijk al een tijdje een vreemde/vieze lucht geroken. De brandweerploegen konden echter niets bijzonders constateren.

Tijdens de meting werd duidelijk dat de bewoner van een woning in de straat door de politie was gearresteerd omdat hij met gevaarlijke stoffen in de weer zou zijn geweest. Voor de brandweer de taak om de woning te betreden en in de woning metingen uit te voeren naar bepaalde stoffen. In de woning waren diverse gevaarlijke stoffen aanwezig. Van al deze stoffen samen kon een explosief worden gemaakt, en die bleek er dan ook te zijn. Op de bovenverdieping van de woning troffen de brandweermensen een denkbeeldig explosief.

De ploegen werden door een vakkundige jury beoordeeld op onder andere kennis, uitvoering en snelheid. Tijdens de prijsuitreiking bleek dat de ploeg Oud-Beijerland had gewonnen in de categorie ‘112’ en de ploeg van Nieuw-Lekkerland ging er met de winst vandoor in de categorie WVD.

De volledige wedstrijduitslag:

112
1. Oud-Beijerland
2. Nieuw-Beijerland
3. Sliedrecht
4. Bleskensgraaf
5. Nieuw-Lekkerland
6. Hendrik-Ido Ambacht
7. Ameide
8. Schoonrewoerd
9. Molenaarsgraaf

WVD
1. Nieuw-Lekkerland
2. Sliedrecht
3. Heerjansdam
4. Nieuw-Beijerland
5. ‘s-Gravendeel
6. Hoornaar / Noordeloos

Foto´s: Brian Cleton

IMG_6266 IMG_6267 IMG_6268 IMG_6874 IMG_7085 IMG_7154 IMG_7232

Dit kan u ook interesseren

Deel dit bericht:

Reageer