Tiplijn: 06-19541384

Zware buien zorgen voor honderden meldingen van wateroverlast

0

REGIO – Zware buien in de avond en nacht van zondag 30 op maandag 31 augustus hebben voor flinke wateroverlast gezorgd. “Bij de eerste bui kwamen de meldingen van wateroverlast vooral uit Dordrecht en bij de tweede bui kwamen deze uit Hardinxveld, Sliedrecht en ‘s-Gravendeel. Totaal kwamen er, alleen ‘s nachts al, honderden meldingen binnen op de meldkamer”, aldus meldkamer centralist Andre van Wingerden. De verwachting is dat de brandweer de hele maandag nog wel bezig is met het wegpompen van water in diverse plaatsen.

Het KNMI gaf in de loop van de nacht code oranje af voor onder meer de provincie Zuid-Holland. Het weerinstituut waarschuwde hiermee voor de zware onweersbuien. Rond 05.00 uur werd afgeschaald naar code geel, omdat de onweersbuien minder heftig werden.

De brandweer verzoekt iedereen om alleen in noodgevallen 112 te bellen. “We kunnen relatief weinig doen aan water dat via het riool woningen binnenstroomt”, aldus een voorlichter. Verder waarschuwt de brandweer voor gaten in het wegdek. Deze gaten ontstaan doordat de putdeksels door het water omhoog worden geduwd en dus niet meer op hun plek liggen.

Hieronder een overzicht van enkele meldingen.

Hardinxveld-Giessendam
In Hardinxveld hebben veel woningen last van wateroverlast. In sommige woningen staat wel zo’n 30 centimeter water. De brandweer is met groot materieel bezig om sloten leeg te pompen zodat het grondwaterpeil zakt. Volgens weeramateur Ewald van Dijk viel er in Hardinxveld van zondagavond tot maandagochtend 103,9 mm regen. Door de zware regenval raakte ook het treinverkeer verstoord. Zo rijden er tot op dit moment geen treinen tussen Boven-Hardinxveld en Leerdam door een storing. Op het traject rijden nu stopbussen. Hoelang deze storing nog gaat duren is niet bekend. (Foto’s: Jorrit de Haas)


Dordrecht
Ook in Dordrecht, met name in de wijk Dubbeldam, liepen diverse straten en hierdoor ook woningen vol water. De brandweer was ook hier met diverse voertuigen tot diep in de nacht bezig om het water weg te pompen. (Foto’s: Johan van den Dool)

 

‘s-Gravendeel
In ‘s-Gravendeel liepen onder meer enkele kelders en garages vol water. Ook hier zette de brandweer een grote dompelpomp in om het water weg te pompen. (Foto’s: Politie en brandweer)

 

Sliedrecht
Leerlingen van het Griendencollege en de Bleyburgh School in Sliedrecht kregen maandag onverwachts een dag vrij. De scholen zijn gesloten door wateroverlast. De brandweer is ter plaatse.

Meer foto’s en informatie volgen mogelijk in de loop van de dag.

Dit kan u ook interesseren

Deel dit bericht:

Reageer