Tiplijn: 06-19541384

Stankoverlast door lekken styreen na aanvaring tankers op Westerschelde

0

REGIO – Vrijdagavond is op de Westerschelde bij het Zeelandse plaatsje Bath een aanvaring geweest tussen twee tankers. Eén van de tankers liep hierdoor schade op en heeft een hoeveelheid styreen gelekt, wat zaterdag ook in Zuid-Holland te ruiken was. Volgens de veiligheidsregio Zeeland is de stof in de lucht niet schadelijk: “Styreen is in deze lage concentratie niet gevaarlijk voor de gezondheid maar geeft wel een enorme stank.”

Stankoverlast
Door de zuidwestenwind was de styreen zaterdag in de regio Zuid-Holland Zuid goed te ruiken. Bij de Omgevingsdienst Zuid-Holland Zuid kwamen uit de hele regio meldingen van de stankoverlast. Een schip van Rijkswaterstaat is bezig met opruimwerkzaamheden van het product styreen op het water van de Westerschelde.

Styreen
Styreen is een brandbaar oplosmiddel. Het geeft een zeer sterke geurhinder, vergelijkbaar met verf of polyester. Bij hoge concentraties is het schadelijk voor de gezondheid. De hoeveelheid waar we nu mee te maken hebben is alleen in zeer lage concentraties gemeten. Er zijn geen redenen om aan te nemen dat de gemeten waarden nog zullen stijgen. Styreen is een transparante stof, en is uiteindelijk biologisch afbreekbaar. Dit kan echter wel enige tijd duren.

Dit kan u ook interesseren

Deel dit bericht:

Reageer