Tiplijn: 06-19541384

Hulpdiensten rukken uit voor mogelijke koolmonoxidevergiftiging in Dordrecht

0

DORDRECHT – De brandweer, politie en ambulancedienst zijn vrijdag 12 december in Dordrecht uitgerukt vanwege een mogelijke koolmonoxidevergiftiging. Een persoon voelde zich omstreeks 12.30 uur niet goed worden in een pand aan de Spuiweg. Uit het gesprek met de 112-meldkamer werd duidelijk dat de persoon symptomen van koolmonoxidevergiftiging vertoonde. Metingen van de brandweer wezen geen koolmonoxide uit, toch bleek er iets mis te zijn met de cv-ketel in het gebouw, laat agent Frans Kwakernaak weten. Ambulancepersoneel ontfermde zich over het slachtoffer en de brandweer ventileerde het pand.

Sluipmoordenaar
Elk jaar overlijden mensen door koolmonoxidevergiftiging, bij vermoeden van een een koolmonoxidevergiftiging wordt dan ook altijd het zeker voor het onzekere genomen. De oorzaak is meestal een slecht onderhouden gastoestel én te weinig ventilatie. Koolmonoxide is een zeer giftig gas dat ontstaat bij onvolledige verbranding van bijvoorbeeld gas of hout. Het is een echte sluipmoordenaar: je proeft of ruikt het niet. Het wordt 250 maal sneller in het bloed opgenomen dan zuurstof, voor je het weet ben je bewusteloos.

CO-melder
Vitale organen (hart, lever en hersenen) krijgen door de ingeademde koolmonoxide te weinig zuurstof. De eerste lichamelijke symptomen van een koolmonoxidevergiftiging lijken op een griepje: lichte hoofdpijn, misselijkheid, overgeven en vermoeidheid. Ook voelen mensen die koolmonoxide inademen zich verward en/of slaperig worden en krijgen een versnelde hartslag. Koolmonoxide kan vroegtijdig worden ontdekt door een koolmonoxidemelder (ook wel afgekort als CO-melder), die bij de meeste doe-het-zelf zaken verkrijgbaar zijn.

Foto: Frans Kwakernaak

B4pv0p4CUAAXZOL

Dit kan u ook interesseren

Deel dit bericht:

Reageer